Ellen van Dijk evropskemu naslovu dodala še svetovnega

Ellen van Dijk se le teden dni po osvojitvi evropskega naslova veseli še naslova svetovne prvakinje v vožnji na čas. Edina Slovenka Eugenia Bujak je končala na 19. mestu.

Dan za moškimi so se s štoparico udarila še dekleta, pri katerih vloga favoritinj vselej pripada Nizozemkam. Čeprav je branilka naslova Anna van der Breggen odpovedala svoj nastop, pa je dežela tulipanov vseeno premogla več kot dovolj streliva, da se še četrtič v zadnjih petih letih veseli mavrične majice.

Ellen van Dijk (Nizozemska) se je že zgodaj podala na progo in preko celotne proge dominirala. Na obeh vmesnih časih je bila prepričljivo najhitrejša in v cilju z več kot minuto prednosti prevzela vodstvo. Jasno je bilo, da je 34-letnica postavila izjemen čas, a večina specialistk je bila še na štartu.

Tekmovalke so ena za drugo zaostajale, a Van Dijkova še ni dihala mirno. V zadnji deseterici se je na štartni klančini pojavilo kar nekaj izjemnih kronometristk in Nizozemka je vedela, da zmaga še ni njena.

Lisa Brennauer (Nemčija) je že na prvem vmesnem času zaostajala več kot pol minute, enako je veljalo tudi za Amber Neben (ZDA) in jasno je bilo, da za zmago nista več nevarni.

Nato pa je na progo zapeljala Marlen Reusser (Švica), druga z evropskega prvenstva. Z nastopom je začela odločno in na prvem vmesnem času prevzela vodstvo za štiri sekunde. Švicarka je do drugega vmesnega časa izgubila le sekundo in kazalo je na to, da se bo oddolžila Van Dijkovi za poraz pred tednom dni.

Zadnji del trase pa je Van Dijkova odpeljala vrhunsko. Precej bolje je razporedila moči kot Reusserjeva, kar se je pokazalo ob prihodu Švicarke v cilj. Ura se je obarvala rdeče, zaostanek je bil odmerjen pri 10 sekundah in Nizozemka je bila že povsem blizu zmage.

Na progi je bila tedaj le še Annemiek Van Vleuten (Nizozemska), ki je na obeh vmesnih časih zaostajala za Van Dijkovo, a razlika ni bila velika. Ena najboljših kolesark vseh časov je v zadnjem odseku popustila, zaostanek je narasel in Van Dijkova se je lahko veselila še drugega naslova svetovne prvakinje v karieri, Van Vleutenova pa se je morala zadovoljiti s tretjim mestom.

Eugenia Bujak na repu dvajseterice

Edina slovenska predstavnica na dirki je bila Eugenia Bujak (Slovenija), kateri pa tako ravninski kronometri, kot je bil današnji, niso najbolj pri srcu. Na Belgijskih cestah ni našla pravega ritma, s katerim bi lahko konkurirala za najvišja mesta.

Preko celotne proge je vozila precej konstantno, že na prvem vmesnem času je postavila 19. čas, nato pa do drugega pridobila tri mesta. Na koncu je spet nekaj izgubila in se v cilju morala zadovoljiti z 19. mestom in zaostankom 2:59.

Prejšnji članekWout van Aert zbira srebrne kolajne, a počasi jih ima že dovolj
Naslednji članekVdali so se še zadnji: Ineos Grenadiers odslej tudi z disk zavorami