Elizabeth Deignan prva ženska zmagovalka deževnega Roubaixa

ROUBAIX, FRANCE - OCTOBER 02: Elisabeth Deignan-Armitstead of United Kingdom and Team Trek - Segafredo celebrates winning in the Roubaix Velodrome - Vélodrome André Pétrieux during the 1st Paris-Roubaix 2021 - Women's Elite a 116,4km race from Denain to Roubaix / #ParisRoubaixFemmes / #ParisRoubaix / on October 02, 2021 in Roubaix, France. (Photo by Bas Czerwinski/Getty Images)

Prva izvedba ženske dirke Pariz Roubaix je postregla z izjemnim bojem, vrhunskim pobegom zmagovalke, grdim vremenom in številnimi padci.

Elizabeth Deignan (Trek Segafredo) je izjemno pogumno napadla kar 82 kilometrov pred ciljem. Zadaj ji je sledila glavnina, ki se je hitro razbila, ostalo je malo kolesark. Odpadla je svetovna prvakinja Marta Balsamo (Valcar Travel), vse skupaj je bilo izjemno gladko. Z napadi je poskušala Luksemburžanka Christine Majerus (SD Worx). Padci so si sledili eden za drugim, saj je začelo tudi rahlo deževati. Po številnih napadih v glavnini, so spredaj ostale le najboljše. Skupinica sedmih kolesark je 40 kilometrov pred ciljem za ubežnico Deignanovo zaostajala skoraj dve minuti in pol. Na vsakem sektorju kock je sledil nov napad ene izmed favoritk, a nobena se ni uspela dokončno oddaljiti, ubežnica Deignanova pa je imela tudi tredeset kilometrov pred ciljem še vedno dve minuti in pol prednosti.

Najboljše kolesarke so še vedno napadale, a tudi padale, na tleh je bila evropska prvakinja Ellen Van Dijk (Trek Segafredo), pa tudi Christine Majerus. Napadla je Marianne Vos (Jumbo Visma), ki je bila videti v dobri formi. Deignanova je spredaj držala visok tempo, petnajst kilometrov pred ciljem je imela pred Vosovo 1:45 prednosti. Vosovi se je približevala tudi Italijanska državna prvakinja Elisa Longo Borghini (Trek Segafredo).

Marianne Vos, bivša svetovna prvakinja je lovila še eno bivšo svetovno prvakinjo Elizabeth Deignan, ki je bila v begu skoraj 80 kilometrov. Devet kilometrov do cilja, Vosova zaostaja 1:15. Pet kilometrov do cilja, Vosova še vedno zaostaja enako. Lizzie Deignan se je peljala proti zmagi na prvi izvedbi Pariz Roubaixa za ženske. Marianne Vos je držala konstanten zaostanek za vodilno, tretja Longo Borghinijeva pa še ni bila povsem varna, saj je bila skupina za njo še vedno precej blizu.

Prva zmagovalka dirke Pariz Roubaix je postala Britanka Elizabeth Deignan. Marianne Vos je na drugem mestu zaostala minuto in sedemnajst sekund. Tretje mesto je osvojila Elisa Longo Borghini, četrto Lisa Brennauer (Ceratizit WNT), peta pa je bila članica ekipe Ale BTC Ljubljana, Marta Bastianelli.

Neverjetna vožnja Deignanove, po 82 kilometrih in vsemu dežju ter kockah je bila to vrhunska predstava.

Prejšnji članekPrimož Roglič z vrhunsko predstavo najhitreje na vrhu San Luce
Naslednji članekDelko z novimi dresi v slogu La Vie Claire počastil sodelovanje z Lookom