Egan Bernal: »Želim napasti, saj nimam česa izgubiti«

Pred začetkom Dirke po Španiji so stavnice napovedovale boj med Primožem Rogličem in Eganom Bernalom. A slednji je v Španijo dopotoval slabše pripravljen, kot smo to pričakovali, zato je ob drugem prostem dnevu zasedal šele 7. mesto. Sedaj želi v gorah napasti in popraviti vtis.

Egan Bernal zaostaja skoraj tri minute za Primožem Rogličem in je daleč od mest, ki bi mu na koncu prinašala vsaj uvrstitev na oder za zmagovalce. Drugi prosti dan mu je dal nekaj časa za premislek kako naprej in ugotovil je, da mora napasti na vse ali nič, saj mu mesta izven prve trojice ne pomenijo prav veliko.

»Mislim, da je bil prosti dan dobrodošel, potrebovali smo ga. Včerajšnja etapa je bila dobra za ponoven zagon nog,« je ocenil Bernal, ki je 16. etapo preživel mirno in prihranil nekaj moči za napade v gorah.

»Želim si napasti Rogliča. Nimam česa izgubiti, vseeno mi je, ali končam peti ali deseti v skupnem seštevku. A nujno moraš imeti dobre noge.«

Bernal je v gorah že nekajkrat popustil, a svojo formo počasi dviguje. (vir: twitter)

Bernal je letos že dokazoval, da se zna izjemno dobro peljati navkreber. Na Giru je pokoril vso konkurenco, a forma, ki jo prikazuje v Španiji ni takšna, kot je bila v Italiji.

»Na Giru sem napadal od daleč tudi, ko sem vodil, česar ne bi smel početi, a počutil sem se močnega in rad dirkam na tak način. Bomo videli, kako se bom počutil, če se bom dobro, bom napadel. Imamo zelo močno ekipo.«

Ineos Grenadiers so na dirko prišli z najmočnejšo zasedbo izmed vseh moštev, a njihov načrt je kmalu začel razpadati. Richard Carapaz je hitro pokazal znake slabosti in dirko naposled tudi zapustil. Dan kasneje je s kolesa sestopil še Jhonatan Narvaez in Britanci so ostali le s šesterico.

Richard Carapaz je Vuelti že pomahal v slovo. (vir: twitter)

Prav številčno pomanjkanje bi lahko odigralo pomembno vlogo, saj se morajo Britanci boriti z ekipami, ki imajo v večini še vedno vseh osem kolesarjev. Izvajanje pritiska nanje bo torej precej težko in na koncu bo morala prevladati kakovost posameznika.

Bernal se zaveda, da je pred njim težka naloga. Veseli ga dejstvo, da je visoko postavljen tudi njegov moštveni kolega Adam Yates, s katerim lahko izmenično napadata in tako izvajata pritisk na Rogliča. A po drugi strani na ta način oba izgubljata enega pomočnika, ki bi bil ob številčnem pomanjkanju še kako potreben.

»Yates je prav tako dober, vidim, da je zelo močen. Problem je le, da smo izgubili dva kolesarja

»Pavel Sivakov, Dylan van Baarle in Salvatore Puccio opravljajo izjemno delo, a ne vem, če bodo tudi tokrat pri močeh. A vseeno lahko poskusimo,« je še povedal Bernal, ki se poln optimizma podaja v odločilni etapi.

Prejšnji članekŠpanski Alpe d’Huez bo razkril karte vseh favoritov
Naslednji članekURADNO: Rohan Dennis je novi član Jumbo-Visme