Po letu odsotnosti z Dirke po Franciji se želi Egan Bernal v prihodnji sezoni vrniti. Francoska pentlja bo njegov glavni cilj, odpovedal se bo tudi branjenju rožnate majice z Dirke po Italiji.

Leta 2019 je Egan Bernal presenetil z zmago na Dirki po Franciji. Mnogi smo se spraševali, kje je meja kolumbijskega mladeniča, ali morda lahko postane serijski zmagovalec kot največji kolesarji v preteklosti.

Krivulja uspeha se je hitro obrnila. Leto kasneje je po težavah s hrbtom predčasno končal svoje nastope v Franciji, letos pa se je Touru povsem odpovedal. Raje je izbral Dirko po Italiji, ki jo je prepričljivo dobil, sezono pa končal na Dirki po Španiji, a bil tam daleč od uspeha.

Težave s hrbtom so v dobršni meri odpravljene, čeprav je tu in tam tudi letos čutil bolečino.

“Če sem iskren, sem imel nekaj težav tudi letos. A sedaj se počutim bolje precej bolje,” je v pogovoru s CyclingNews povedal Bernal.

Vemo, kakšna je poškodba. Nekaj časa traja, da se pozdravi 100-odstotno. Želimo si iti na dirke in dirkati ‘na polno’ kljub nekaj bolečinam.”

Naš največji cilj bo povzročiti več bolečin v nogah kot v hrbtu. A zagotovo je že zdaj moje stanje precej boljše kot lani.”

Giro bo počakal, čas je za povratek na Tour. (vir: twitter)

Bernal je v letošnji sezoni zavoljo dveh Grand Tourov zbral 66 tekmovalnih dni, kar je dvakrat več kot sezono prej. V letu 2022 jih bo imel na računu verjetno manj, saj bo vse podrejeno le eni tritedenski dirki – Tour de Francu.

Točen koledar dirk Kolumbijca bo določen ob začetku pripravljenega obdobja. Glavni cilj bo jasno Dirka po Franciji, kjer bi se rad spopadel s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem.

Bernal je verjetno najboljša možnost Ineos Grenadiersov za ponovno slavje v Franciji, a dejstvo je, da Britanci še niso zmagali na etapni dirki, na kateri bi nastopil tudi Tadej Pogačar, Primoža Rogliča pa so nazadnje premagali leta 2018.

“Videti moram celotno traso, a upam, da bom nastopil na Touru. Rad bi se spet vrnil in nastopil dobro,” je pojasnil 24-letnik, ki se je pripravljen odpovedati branjenju zmage na Dirki po Italiji.

Ne vem, če bom nastopil na Giru, odvisno bo od trase. Letos sem vozil Giro, sedaj pa je čas, da se vrnem na Dirko po Franciji.”

Kolumbijec je sicer poudaril, da se nekoč želi vrniti na Dirko po Italiji, saj jo zelo ceni. Uvodna leta kariere je namreč preživel pri naših zahodnih sosedih, zato ima dežela posebno mesto v njegovem srcu.

Zagotovo si želim povratka na Giro, saj je to ena mojih najljubših dirk. V preteklosti sem živel v Italiji, tam imam tudi nekaj prijateljev, tako da se resnično želim vrniti,” je še dodal.

Bernal je pred kratkim nastopil na kriteriju Giro d’Italia, ki se je odvil v Dubaju. Odrezal se je zelo dobro, bil vse do konca v igri za zmago, a se moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom.