Skrivnosti o glavnem cilju Egana Bernala ni več. Še pred uradno najavo kapetanov ekipe na prihodnjih Grand Tourih je potrdil, da se bo v sezoni 2022 osredotočil na Dirko po Franciji, kjer si želi glavne vloge.

Leta 2019 je Egan Bernal z zmago na Dirki po Franciji presenetil marsikoga, delno tudi samega sebe. A še predno bi se lahko začeli spraševati, koliko rumenih majic lahko osvoji v karieri, je prišel manjši mrk.

Leta 2020 je dirko predčasno zapustil zaradi težav v hrbtu, letos pa se je nastopu povsem odpovedal in se je raje posvetil preostalima Grand Touroma.

Za sezono 2022 Bernal napoveduje svoj povratek v Francijo. V pogovoru za domače medije je razkril, da se bo v sezoni 2022 pomeril na Touru, čeprav v ekipi še niso razkrili svojih kart in so mesta kapetanov uradno še nezasedena.

Jasno je, da bomo v prihodnjem letu vso pozornost in trud priprav usmerili proti Dirki po Franciji,” je bil jasen Kolumbijec, ki si želi biti prvi mož ekipe.

Richard Carapaz je v letošnji sezoni dobil svojo priložnost in prišel do tretjega mesta. Končni rezultat ni slab, a v ekipi bolj kot mesto na stopničkah vidijo zaostanek za Tadejem Pogačarjem in dejstvo, da kljub odsotnosti Primoža Rogliča niso uspeli premagati Jumbo-Visme.

Bernal zadnji dve sezoni gleda Slovencema v hrbet. (vir: twitter)

V naslednji sezoni britansko ekipo ponovno čaka boj s slovenskima asoma. Bernal verjame, da lahko prekine dvoletno prevlado Pogačarja, a trasa francoske pentlje ne govori njemu v korist. Videli bomo namreč kar 53 kilometrov vožnje na čas, kjer Bernal tradicionalno izgublja veliko časa proti Slovencema.

Prav kronometer bo ena glavnih točk, na katero se bo v pripravah osredotočil Bernal. Zaveda se namreč, da prevelikih izgub v boju s štoparico ne more nadomestiti v gorah, še posebej, ker Pogačar in Roglič veliko lažje zbirata bonifikacijske sekunde in tako prednost še povečujeta.

Čas je, da se vrnemo na pot, ki smo jo začrtali leta 2019 in od katere smo se nekoliko oddaljili,” je bil odločen 24-letnik.

Kot že omenjeno se je Bernal letos odpovedal Touru, tudi zaradi ne povsem odpravljenih težav s hrbtom. Do začetka tekmovalnega obdobja naj bi te dokončno izginile, a nadzor bo potreben vse do začetka francoske dirke in predvsem med njo.

Mislim, da sem se dokončno pozdravil, a kljub temu bomo spremljali napredek preko fizioterapij in treningov moči v telovadnici. Upamo, da bomo začeli in nadaljevali sezono brez težav, ki bi lahko vplivale na zmogljivost na kolesu.”

Sezona 2021 je bila za Bernala uspešna kljub izpuščenemu Touru. Vso svojo pozornost je posvetil preostalima Grand Touroma, predvsem Dirki po Italiji, s katere goji enega najlepših kolesarskih spominov.

Imam lep in fantastičen spomin na dirko. Zame je imela velik osebni in športni pomen, kot tudi za ekipo in mojo državo. Zahtevala je veliko individualnega in kolektivnega psihičnega in fizičnega napora, a te zmage ne bom nikoli pozabil,” je še pojasnil Kolumbijec, ki je svojo profesionalno kariero začel v Italiji in do države goji posebno ljubezen.