Egan Bernal je v karieri že osvojil Dirko po Franciji in Dirko po Italiji, v svoj življenjepis pa želi dodati tudi Dirko po Španiji. Tako bi se pridružil izbranemu klubu zmagovalcev vseh treh Grand Tourov.

Kolumbijski zvezdnik se bo v letu 2022 najverjetneje vrnil na Dirko po Franciji, kjer bo konkuriral slovenskemu dvojcu. A sam si bolj kot vnovične zmage v Franciji želi prve zmage v Španiji.

Dirka po Španiji je še edini Grand Tour, ki ga Egan Bernal do sedaj ni osvojil. Leta 2019 je presenetil z zmago na Touru in se prvič resno dokazal kot kolesar za največje dirke. Letos je prepričljivo slavil še na Giru in nakazal, da se po slabši sezoni 2020, spet vrača v stare tirnice.

Če me vprašate, ali bi raje osvojil Tour ali Vuelto, bi rekel Vuelto. Tako bi bil zapisan v zgodovino, saj bi osvojil trojno krono,” je povedal 24-letnik.

Do sedaj je hattrick zmag osvojilo le sedem kolesarjev. Chris Froome in Vincenzo Nibali sta edina še aktivna, elitni klub pa dopolnjujejo še Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Alberto Contador in Felice Gimondi.

Bernal je letos nastopil na Dirki po Španiji in jo zaključil na 6. mestu. (vir: twitter)

Bernal dvomi, da bo v novi sezoni dobil priložnost na Vuelti, saj je primarni cilj ekipe Dirka po Franciji. Po dveh letih namreč zopet želijo sesti na kolesarski prestol in prav Kolumbijec je njihova najboljša možnost.

Potrebno je upoštevati in spoštovati ekipo. Mislim, da je čas za povratek na Tour. Skoraj dve leti sta minili od zadnjega nastopa, saj sem leta 2020 odstopil.”

“Želim si ponovno nastopiti in se najbolje možno pripraviti. Zadnja etapa je vožnja na čas, kar ti da misliti.”

Bernal je letos nastopil na dveh tritedenskih dirkah. Poleg zmage na Giru je tudi debitiral na Vuelti, ki jo je zaključil na šestem mestu. Kljub uvrstitvi pod pričakovanji mu je dirka ponudila zelo pomembne izkušnje.

Na Vuelti sem se naučil mnogo več kot na marsikateri drugi dirki, na kateri sem nastopil,” je še dodal.