EF Pro Cycling je ena izmed ekip, ki so se v času krize obrnile tudi na kolesarje in jih zaprosile za znižanje plače. Na ta način so prihranile nekaj tisočakov, ki so jim omogočili preživetje. Vsem junakom so sedaj ponudili enoletno podaljšanje sodelovanja.

Ameriško moštvo se preživetja ni lotilo tako radikalno kot nekatera druga moštva. Kolesarje in osebje so prosili za znižanje plače, nato pa se je vsak posameznik sam odločil, ali bo prisluhnil prošnji ali ne. Mnogi so se odzvali klicu na pomoč in tako pomagali ekipo ohraniti pri življenju.

Vsem kolesarjem in članom osebja, katerim se pogodba po sezoni izteče in so sprejeli znižanje plače, so pri EF-u sedaj ponudili podaljšanje sodelovanja za dodatno leto. Na ta način so se jim zahvalili za nesebično dejanje v korist ekipe.

Kolesarji so stopili skupaj, ko je bilo to najbolj potrebno. vir: twitter

»Leto 2020 je bilo nekaj posebnega, tako v športu kot drugod. Naši kolesarji so sodelovali z upravo in obstoj ekipe postavili nad lastne želje. Sprejeli so znižanje plače v upanju, da ekipa preživi sezono in tekmuje tudi prihodnja leta. Zato je pošteno, da vsem kolesarjem, ki so sprejeli znižanje plače, ponudimo pogodbo za leto 2021,« je povedal direktor ekipe Jonathan Vaughters.

Američan je ponosen na nesebičnost in složnost, ki so jo pokazali kolesarji. »Zelo cenim pomoč kolesarjev v tem letu. V težkih okoliščinah je ekipa stopila skupaj, dirkala s srcem in preživela

Številne javne pohvale so na račun ekipe prišle s strani kolesarjev, ki so bili po ponovnem zagonu sezone nekoliko pozabljeni. Kar nekaj jih je bilo takih, ki so v drugi polovici leta nabrali le peščico tekmovalnih dni in bili zaradi tega ogroženi, da ne bodo prejeli nove pogodbe.

Moreno Hofland je po premoru nastopil na le dveh dirkah. Dirko po Poljski je zaključil po treh etapah, na enodnevni klasiki Brugge-De Panne pa se ni uspel prebiti do cilja.

»Želel sem si ostati z ekipo. V začetku septembra je ekipa oznanila, da bo ponudila možnost vsem, ki želijo ostati. Na težave koronakrize gledajo racionalni. To se mi zdi super. Prekinitev sezone se je zame odvila povsem narobe, zato je dobro vedeti, da ekipa skrbi zate,« je povedal Hofland.

Pogodba se po letošnji sezoni izteka desetim kolesarjem. To so Rigoberto Uran, Tejay van Garderen, Julius van der Berg, Sean Bennett, Jonathan Caicedo, Mitch Docker, Simon Clarke, Jens Keukeleire, Tom Scully in Sebastian Langeveld.

Ekipa ni javno objavila, kateri kolesarji s sprejeli znižanje plače, zato še ni jasno komu je bila ponujena pogodba. Prav tako se še ne ve, kdo izmed kolesarjev je podaljšanje pogodbe sprejel.