Mark Padun je bil eno izmed odkritij minule sezone, a ves čas ga je ovijala tančica skrivnosti. V prihodnji sezoni jo bo skušal odviti v dresu EF Education-Nippa.

Ukrajinski kolesar je bil minulih pet let član Bahrain Victoriousa, a le redki poznavalci so zanj slišali pred letošnjo sezono. Letos je 25-letnik eksplodiral in na radar kolesarske javnosti prišel kot meteor iz vesolja.

Svojo kvaliteto je dokazal na Kriteriju Dauphine, ko je dva dni zapored osvojil težki gorski etapi. Obakrat je uspel beg pripeljati vse do ciljne črte, kar mu je na koncu tudi prineslo pikčasto majico najboljšega v gorah.

Nekoliko presenetljivo ga je ekipa nato izločila iz osmerice za Dirko po Franciji, kar je še dodatno okrepilo dvome skeptikov o njegovi čistosti. Po impresivnem dvojčku zmag na Dofineji so mnogi začeli špekulirati o uporabi prepovedanih sredstev, zaradi česar se ga je tudi prijel vzdevek Nuklearni Padun.

V nadaljevanju sezone se je Padun držal v ozadju in precej zmanjšal število tekmovalnih dni. Ob koncu sezone je nato nastopil na Dirki po Španiji, a bil tam daleč od vidnih rezultatov.

Pogodba z Bahrain Victorious se mu je po letošnji sezoni iztekla in moštvo ni bilo zagreto za podaljšanje sodelovanja. Tudi druge ekipe zanj pravega zanimanja niso kazale, tik pred začetkom pripravljalnega obdobja, pa je 25-letnik le našel novo sredino.

Podpisal je triletno pogodbo z ameriško ekipo EF Education-Nippo, kjer upa, da se bo lahko razvil v kolesarja za tritedenske dirke.

Želim postati kolesar za Grand Toure. Verjamem, da mi to lahko uspe, saj so mi vsi ljudje, s katerimi sem sodeloval govorili, da imam talent. Zavedam se, da se moram za dosego cilja še izboljšati, a verjamem, da je mogoče,” je povedal Padun.

Prihoda Ukrajinca so veseli tudi v ameriški ekipi, kjer so letos dodobra prevetrili svoje vrste. Še posebej občutne spremembe je doživel prav oddelek za tritedenske dirke, kjer bo sicer še naprej kraljeval Rigoberto Uran.

Jonathan Vaughters, direktor Ef Education-Nippa, ima visoka pričakovanja do Paduna, katerega vidi kot potencialnega bodočega zmagovalca tritedenske dirke. A še preden bo lahko konkuriral za skupno zmago, mora doseči nekaj etapnih uspehov, o čemer pa Vaughters sploh ne dvomi.

Odkrito pričakujem, da bo v naslednjih nekaj letih osvojil etapo na Grand Touru. O tem sploh ne dvomim. Prepričan sem, da se lahko pridruži pravemu begu na gorski etapi in se na vzponu otrese vseh ostalih zasledovalcev.”

Vem, da to lahko naredi na Grand Touru. Videli pa bomo, ali lahko to še nadgradi in se poteguje za majico najboljšega hribolazca in nekoč konkurira tudi v skupnem seštevku. A letos se bomo osredotočali na etapne zmage. Prepričan sem, da jih je sposoben osvojiti.”