Eenkhoorn in mladi kolesar spisala zgodbo, ki je osvojil srca kolesarskih navdušencev

Sedmo etapo Dirke po Britaniji je dobil Yves Lampaert, a bolj, kot o Belgijcu se je v cilju govorilo o potezi ubežnika Pascala Eenkhoorna.

Član Jumbo-Visme Pascal Eenkhoorn je bil v zaključnih kilometrih sedme etape udeležen v begu peterice, ki je upala na etapni uspeh. Kazalo jim je zelo dobro, 10 kilometrov do cilja so imeli pred zasledovalno skupino več kot tri minute prednosti in peterica je že začela razmišljati o ciljnem šprintu.

Tedaj pa so na enem izmed položnejših vzponov pripeljali mimo mladega kolesarja, ki je na pločniku vozil v smeri dirke, ob bližanju ubežnikov pa močno pritisnil na pedala in se jim nekoliko oddaljil. Profesionalni kolesarji so ga kmalu ujeli in prehiteli, a mladenič je pritegnil pozornost.

Za hvale vreden poskus držanja tempa z najboljšimi je mladeniča nagradil Eenkhoorn, ki je ob vožnji mimo mlademu navdušencu ponudil lastno plastenko, ta pa jo je seveda z veseljem sprejel. Slika predaje je kmalu zaokrožila po spletu, tudi komentatorji so dogodek označili za najboljši trenutek dirke.

Po etapi se je po raziskavi izkazalo, da je mladeniču ime Xander Graham, ki živi v Edinburgu, v bližini katerega je potekala sedma etapa. Organizatorji dirke so mu ponudili mesto časnega gosta na štartu osme etape, kjer se je srečal z Eenkhoornom, Markom Cavendishem in še številnimi drugimi vzorniki.

Graham je imel za seboj že zelo lep dan, Eenkhoorn pa mu ga je le še polepšal. Glede na podatke s socialnih omrežij naj bi mladenič dopoldne že osvojil srebrno medaljo na kriteriju do 12 let, nato pa je odšel pogledat še profesionalce.

Zgodba je naletela na močno odobravanje kolesarske skupnosti. Po številnih težavah, ki jih je v začetku sezone povzročila prepoved odmetavanja plastenk, tokrat govora o kakršnikoli kazni ni bilo. UCI je namreč omilil lastno pravilo in kolesarji lahko plastenke predajajo gledalcem.

»To je bistvo kolesarstva, naravnost super, navdušen sem,« je dogodek pospremil Eurosportov komentator Matt Stephens.

Prejšnji članekSlovenija upravičeno cilja visoko, rezultat bosta lovila Pogačar in Mohorič
Naslednji članekColbrelli razveselil domačine, Pogačar v cilj zapeljal na 5. mestu