Dylan Teuns (Bahrain Victorious), je slavil na dirki La Fleche Wallonne, kjer zmagajo hribolazci, ki so dobri tudi v šprintih. Tadej Pogačar je na vzpon prišel slabo pozicioniran, osvojil je 12. mesto.

Valonska puščica že leta služi kot zadnja, pripravljalna dirka pred klasiko Liege-Bastogne-Liege. A vseeno je zelo prestižna, z ikoničnim zaključnim vzponom na izredno strmi Mur de Huy.

Na etapi smo imeli dokaj številčen beg, ki je sicer imel dokaj znatno prednost, a jasno je bilo, da bo danes slavila glavnina. Zadaj so moštva favoritov narekovala tempo, ki je najboljšim kolesarjem omogočil boj za zmago.

Teuns je že zmagal etapo na Touru.

40 kilometrov pred ciljem je ravno pred enim izmed vzponov Tadej Pogačar doživel defekt, ekipe na čelu pa so močno navile tempo. Iz glavnine je napadel Simon Carr (EF Easypost), ki si je nabral nekaj metrov prednosti. Zadaj mu je sledila skupinica nekaj kolesarjev, prednost ubežnikov pa se je močno stopila. Carr je držal prednost okrog pol minute, ujel je tudi ubežno skupino. Na zadnja dva vzpona je glavnina prišla skupaj. Tempo sta narekovali ekipi Jumba Visme in Ineos Grenadiersa. Na predzadnjim klančkom pred Mur de Huyom, je napadel Remy Rochas (Cofidis). Nabral si je manjšo prednost, sledila pa sta mu Mauri Vansevenant (Quick Step) in Soren Kragh Andresen (DSM), a Ineos je zadaj ubežnike držal na ulovljivi razdalji. Tudi Tadej Pogačar je bil v ospredju v glavnini, ob sebi je imel tudi nekaj ekipnih kolegov. Na začetku vzpona na Mur de Huy sta ubežnika, ki sta se znebila Rochasa imela 12 sekund prednosti.

Ubežnika sta bila kmalu ujeta. Pogačar je vzpon začel v slabi poziciji, a izjemno se je prebil v ospredje. Kmalu je napadel Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe). Sledila sta mu Alejandro Valverde (Movistar) in Dylan Teuns (Bahrain Victorious). Tadej Pogačar je bil na četrti poziciji, a je odpadel. Teuns je napadel, sledil mu je Valverde, dolgo časa sta bila vzporedna, a Teuns je bil na koncu vseeno nekoliko močnejši od zimzelenega Valverdeja. Četrti je bil svetovni prvak Julian Alaphilippe (Quick Step), peti pa Dani Martinez (Ineos-Grenadiers). Na šesto mesto je prišel Michael Woods (Israel), do desetega mesta so se zvrstili še Ruben Guerreiro (EF-Easypost), Rudy Molard (Groupama), Warren Barguil (Arkea Samsic) in Alexis Vuillermoz. Pogačar je na koncu osvojil dvanajsto mesto. Upajmo, da bo v nedeljo na Liege-Bastogne-Liege v boljši dnevni formi.

Jan Polanc je danes pomagal Tadeju Pogačarju in varno prišel v cilj. Obema članoma ekipe UAE Emirates, se bo v nedeljo na dirki Liege-Bastogne-Liege pridružil še Matej Mohorič (Bahrain Victorious)