DP v vožnji na čas tudi z zvezdniki svetovne serije

Čas je za prvo dejanje državnega prvenstva. Kolesarji se bodo udarili za naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Naslov najboljših v članski konkurenci branita Jan Tratnik in Eugenia Bujak, ki lovita že četrti naslov državnega prvaka.

Letos bo dirka potekala na Dolenjskem. Prvotno je bilo sicer načrtovano v Mariboru, a je Kolesarska zveza Slovenije traso nato prestavila v okolico Novega mesta.

Člane in manjše člane čaka dokaj razgibana trasa, kjer bodo prevozili dva kroga v dolžini 28,8 km s štartom in ciljem v Karteljevem. Članice in mlajše kategorije se bodo pomerile na enem krogu dolžine 14,4 km z višinsko razliko 248 m.

Trasa je precej drugačna od lanske ravnine. Tokrat bodo morali tekmovalci v vsakem krogu premagati 248 višinskih metrov razlike, ki jih bodo nabrali na dveh delih trase.

Prvi vzpon bo na sporedu po polovici kroga, kjer tekmovalce čaka obrat in povratek proti štartu. Gre za krajši vzpon, a ima povprečni naklon 5,7 odstotka in najboljši kolesarji lahko tu ukradejo kakšno sekundo. Enako velja tudi za zadnji vzpon, ki pelje do ciljne črte. Ta je za odtenek položnejši, a še vedno ponudi s 5,4-odstotnim naklonom.

Pogačar in Roglič manjkata, močna zasedba Bahrain Victoriousa

Na štartni listi pričakovano ni prvih dveh zvezdnikov slovenske reprezentance. Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta z mislimi že pri Dirki po Franciji in državno prvenstvo v celoti izpuščata.

Štartna vrsta pa vseeno ni slaba. Poleg že omenjenega Tratnika bodo nastopili še Matej Mohorič, Matevž Govekar (Bahrain Victorious) ter Jan Polanc (UAE Emirates), med članicami pa poleg Bujakove tudi še dve nekdanji državni prvakinji Urša Pintar (UAE ADQ) in Urška Žigart (BikeExchange-Jayco).

Prihajajo tudi Avstrijci

Slovensko državno prvenstvo bodo za delitev naslova državnega prvaka izkoristili tudi Avstrijci. V Slovenijo je pripotovalo kar nekaj zvezdnikov, ki nastopajo v ekipah svetovne serije.

Med moškimi se bodo udarili Matthias Brandle (Israel-Premier Tech), Felix Großschartner (Bora-hansgrohe), Herman Pernsteiner (Bahrain Victorious) in Tobias Bayer (Alpecin-Fenix). Na startu bo tudi aktualna olimpijska prvakinja na cestni dirki Anna Kiesenhofer.

Največji zvezdniki na traso po 18. uri

Vožnjo na čas bodo ob 13. uri odprli amaterji, članice pa se bodo udarile ob 15.40. Člane na trasi pričakujemo od 16.20 dalje, a bodo startali v petih baterijah. Tako bo na člane svetovne serije potrebno počakati vse do konca. Prvi med favoriti se bo na progo podal Matej Mohorič (18.13), kot zadnji pa Jan Tratnik (19.13).

Prejšnji članekChris Froome ob Woodsu in Fuglsangu na Dirko po Franciji
Naslednji članekPrimož Roglič se na ogledu Galibiera sprašuje: “Kdaj bo konec vzpona”