Dogaja se povsod: Z avtomobilom namerno zapeljal v kolesarja

Iz Avstralije prihaja neprijeten videoposnetek objestnega voznika, ki je po prepiru namenoma zapeljal v kolesarja. Ta sprva pristane na njegovem pokrovu motorja, nato pa pade na cesto, medtem ko voznik odpelje dalje.

Avstralski mediji poročajo o dogodku, ki v zadnjih letih žal ni več le izjema. Spori med kolesarji in vozniki avtomobilov so postali že stalnica, a v večini so vseeno razrešeni v mejah normale. Občasno pa se ta meja prestopi.

V Melbournu se je skupina prijateljev odpravila na skupinsko vožnjo, ki se je hitro spremenila v nočno moro. Zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa so prijatelji vozili v parih, saj je vožnja v večji skupini prepovedana. A to je očitno zmotilo nestrpnega voznika, ki je moral večkrat prehitevati kolesarje.

Lee Turner je bil eden izmed kolesarjev. V intervjuju za avstralski kolesarski portal CyclingTips je opisal dogodke, ki so pripeljali do spora, čigar zaključek lahko vidimo v videoposnetku nekoliko nižje v prispevku.

»S Chrisom – Adam je bil nekoliko zadaj, saj smo morali voziti v parih – sva se normalno vozila, ko naju je voznik avtomobila prehitel na zelo majhni razdalji. Tako blizu, da sem lahko občutil – bili so milimetri. Tedaj sva vozila na kolesarski progi, tako da je bila poteza namerna,« je razložil Turner, ki pravi, da je bil to le uvod v dogajanje.

»Nato se je ustavil na semaforju in se skozi že spuščeno sovoznikovo okno drl: ‘Prekleti idioti, pojdite s ceste’, saj veste, kako to gre. Bla, bla, bla

»Na semaforju smo ga ujeli. Nato smo spet začeli voziti in takoj je pričel z zavijanjem na kolesarsko stezo, nato je zavil še vame, nakar je dokončno zavil v prosto parkirno mesto, tako da sem moral močno zavirati.«

»Ko sem se rešil in skušal zapeljati okoli njega, je začel s parkirišča voziti vzvratno pod kotom, tako da se je moje sprednje kolo zataknilo v njegovo zadnjo gumo. Začelo me je potiskati nazaj.«

»Uspel sem rešiti kolo, ga nato naslonil na enega izmed parkiranih vozil in tedaj se je začel videoposnetek.«

Kolesarji so celotno dogajanje prijavili policiji, čeprav sprva tega namena niso imeli. Žal so se v preteklosti že navadili na takšne in drugačne sovražne poteze zoper kolesarjev. A tokrat je bila poteza preveč nevarna, da bi ostalo zgolj pri posnetku.

Chris Papakostas, ki je končal na pokrovu motorja avtomobila, je bil glavni razlog za prijavo. Prav zaradi njegovega »kaskaderskega vložka« je bilo jasno, da tovrstno početje voznika avtomobila ne more biti tolerirano in da mora zadevo obravnavati policija.

Morda so imeli kolesarji sprva prav, da prijava na policijo ni smiselna. Tamkajšen organ pregona namreč poudarja, da kljub videoposnetku dogodek ni črno-bel, saj ne vedo, kako se je vse skupaj začelo. V tem primeru velja le beseda kolesarja proti besedi voznika, takšni primeri pa v večini le izzvenijo brez posledic.

Prejšnji članekPrimož Roglič: »Brez tveganja ni slave«
Naslednji članekStrmino najbolje ukrotil Primož Roglič, ki povečuje svojo prednost