Dirka po Španiji letos visoko kot še nikoli prej

Španski mediji poročajo, da bo po dolgih letih želja letos Dirka po Španiji obiskala observatorij na vrhu Sierre Nevade, ki leži 2900 metrov nad morjem. To bo najvišji cilj v zgodovini španske dirke kot tudi tritedenskih dirk na splošno.

Petnajsta etapa Dirke po Španiji je bila predstavljena s ciljem v vasici Sierra Nevada v središči istoimenske gorske verige. Kot poročajo španski mediji pa so organizatorji sklenili, da bodo zaključek etape še nekoliko podaljšali in cilj postavili ob observatoriju.

Vzpon do Sierre Nevade bi že tako ali tako predstavljal najdaljši klanec na dirki, dolg kar 28 kilometrov. Karavana bi se tedaj ustavila na nadmorski višini 2510 metrov. Organizatorji bodo z novim ciljem klancu dodali še osem kilometrov in 400 višinskih metrov ter tako poskrbeli za zares mitski zaključek 15. dne dirkanja.

Vzpon je sestavljen iz dveh delov. Prvih sedem kilometrov ni pretirano zahtevnih, v nadaljevanju pa sledi celo tri kilometre bolj ali manj strmega spusta. Šele tedaj pa se začne zares. Do vrha je še 25 kilometrov, a že prvih pet je peklenskih. Povprečni naklon tam znaša 11 odstotkov, na nekaterih predelih pa doseže celo 20-odstotni naklon.

V nadaljevanju se klanec nekoliko poravna, a ves čas vztraja pri naklonu med pet in sedem odstotkov. Položi se šele štiri kilometre do cilja, ko je na vrsti nekaj ravnine, preden se cesta še zadnjič dvigne.

Profil zahtevnega vzpona. (vir: twitter)

Najvišje v zgodovini tritedenskih dirk

Z obiskom observatorija Sierra Nevada bo Dirka po Španiji postavila svojevrsten rekord. Nobena etapa v zgodovini tritedenske dirke se namreč še ni končala višje.

Dirka po Franciji se je do sedaj najvišje podala na Cime de la Bonnette, ki vrh doseže pri 2808 metrih nad morjem. Kolesarji so ga v sklopu francoske pentlje obiskali že štirikrat, nazadnje leta 2008, ko cilj ni bil postavljen na vrhu, pač pa v dolini, tako da so morali kolesarji po napornem vzponu dirkati še na spustu.

Tudi Dirka po Italiji je že obiskala visoke prelaze, a višje od 2758 metrov še ni prišla. Na tej nadmorski višini vrh doseže znameniti prelaz Stelvio, ki je bil v dirko nazadnje vključen leta 2020. Verjetno se mnogi še spomnite tamkajšnje izjemne predstave Domna Novaka.

Vzpon do observatorija Sierra Nevada v sklopu Dirke po Španiji bo tako letvico premaknil za skoraj 100 višinskih metrov. Kako visoko bodo morali kolesarji zgovorno priča tudi primerjava, da bo cilj postavljen slabih 30 metrov nad višino Triglava.

Prejšnji članekNico Denz prišel do etapne zmage v izjemno okrnjeni konkurenci
Naslednji članekVelika planina prinaša neznanke za celotno karavano, tudi Tadeja Pogačarja