DIRKA PO ŠPANIJI: Kako močna zasedba se nam obeta?

Prihodnjo soboto, 14. avgusta se začne še zadnja tritedenska dirka te sezone. Slovita Vuelta sicer velja za najlažjo med tremi, a je v zadnjih letih dokazala, da zna postreči z izjemnimi boji. Slovenski navijači si od dirke lahko obetamo veliko. Na štartu bo tudi branilec zmage Primož Roglič, ki ima pred dirko visoka pričakovanja. Je pa svoj nastop odpovedal Tadej Pogačar, dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji. Pogačar se bo v nadaljevanju sezone fokusiral na evropsko in svetovno prvenstvo ter na enodnevne italijanske dirke ob koncu sezone. Kdo pa so kolesarji, ki bi Rogliču lahko preprečili ubranitev zmage?

Štartna lista sicer še ni potrjena, nekaj ekip še ni predstavilo celotne osmerice kolesarjev, ki jih bodo zastopali. Na štartu bodo ob vseh World Tour ekipah tudi povabljena moštva Alpecin-Fenix, Euskatel-Euskadi, Burgos-BH in Caja-Rural.

MOČNA JUMBO VISMA

Močna ekipa Jumba na lanski Vuelti (vir: twitter)

Rogličeva Jumbo Visma bo v Španijo poslala zelo močno zasedbo. Roglini pomočniki bodo hribolazci Steven Kruijswijk, Sam Oomen, Robert Gesink, Sepp Kuss in Koen Bouwman, ki je letošnji Giro končal na dvanajstem mestu. Ekipa bo imela tudi dva izjemno močna kolesarja na ravnini, Lennarda Hofstedeja in Nathana Van Hooydoncka.

Sepp Kuss na sliki desno bo na Vulti tudi letos, medtem ko Georgea Bennetta ne bo. (vir: Twitter)

UAE MOČAN TUDI BREZ POGAČARJA

Ekipa, ki ima letos že v žepu Dirko po Franciji, se na Pirenejski polotok odpravlja brez prve zvezde. Tadej Pogačar je pred dnevi odpovedal nastop. Je pa ekipa Združenih Arabskih Emiratov vseeno izjemno močna. Na skupno razvrstitev bo verjetno dirkal Rafal Majka, letos odličen Pogačarjev pomočnik. Če Poljak ne bo zmožen dirkati z najboljšimi, pa bo ekipa verjetno vozila na etapne zmage. Tu je Španec David De la Cruz, ki bi se tudi lahko v gorah kosal z najboljšimi. Seveda ne moremo mimo našega super Jana Polanca, kolesar iz Britofa na gorenjskem bo morebiti pomočnik v ekipi, a verjamemo, da bo dobil tudi kakšno samostojno priložnost v begih. Ob treh hribolazcih so v ekipi potrjeni še trije šprinterji, bivši evropski prvak Matteo Trentin, Ryan Gibbons in Ivo Oliveira. Tako je v moštvu prostora še za dva kolesarja.

Rafal Majka bo verjetno kapetan UAEja (vir: twitter)

NAJMOČNEJŠI INEOS GRENADIERS?

Letos morda gledamo najmočnejši Ineos Grenadiers do sedaj. Na štartni listi je do sedaj potrjenih šest kolesarjev, in prav vsi so izjemno močni. Zmagovalec Dirke po Italiji Egan Bernal in njegov zvesti pomočnik Daniel Martinez, zmagovalec Dirke po Kataloniji Adam Yates, tretjeuvrščeni z Dirke po Franciji Richard Carapaz, Pavel Sivakov in izjemni mladi talent Tom Pidcock, zmagovalec klasike Brabantse Pijl so na štartu, pa še vedno je v ekipi prostora za dva kolesarja. Tu se poraja vprašanje – kdo bo kapetan?

OGROMNO OSTALIH FAVORITOV

Izmed ostalih favoritov so na štartni listi že potrjeni lani tretji na Dirki po Španiji Hugh Carthy (EF Education), ki bo moči združil z devetim z Dirke po Franciji, Rigobertom Uranom. Tu je Esteban Chaves za ekipo BikeExchange, pa Alexandr Vlasov (Astana Premier Tech). Nemški up bo Max Schachmann (Bora-hansgrohe), izjemno moštvo pa bo pripeljala ekipa Bahrain Victorious. Ob Mikelu Landi so tu še hribolazci Mark Padun, Gino Mader, Santiago Buitrago in Wout Poels. Kapetan Trek Segafrada bo Giulio Ciccone, za Deceuninck Quick-Step pa bo vozil James Knox. Zvezdniško ekipo bo pripeljal tudi Movistar. Miguel Angel Lopez bo verjetno kapetan, ob njem pa so tu še Enric Mas, Alejandro Valverde in Marc Soler. Na startu je še Romain Bardet (DSM), ki je v izjemno formi ter Fabio Aru (Quebeka NextHash), ki bo moči združil z Domenicom Pozzovivom. Na štartu bo tudi Guillaume Martin (Cofidis).

Seveda, ekipe lahko še zamenjajo svoje kolesarje, zato se lahko zgodi, da pride do sprememb.

KAJ PA SLOVENCI?

Na štartni listi je tudi nekaj slovenskih kolesarjev. Ob velikemu Primožu Rogliču je tu prej omenjeni Jan Polanc. V ekipi Bahrain Victorious bo pomočnik Jan Tratnik, ki pa bo iskal tudi priložnosti v begih. Morda bo na štartu tudi Luka Mezgec (BikeExchange), a zaenkrat ga še ni na listi.

Credit: Bettiniphoto/Bahrain Victorious

V prihodnjih dneh sledi še opis trase etap.

Prejšnji članekTadej Pogačar tudi uradno naznanil, da izpušča Vuelto
Naslednji članekJoao Almeida za rekordno dolgo združil moči s Tadejem Pogačarjem