Dirka po Franciji 2022 tudi preko tlakovcev Pariz-Roubaixa?

Vse bližje smo uradnemu razkritju trase Dirke po Franciji 2022. A še preden je Christian Prudhomme javno naznanil, kje se bosta Tadej Pogačar in Primož Roglič borila za rumeno majico, so se v medijih pojavila namigovanja o določenih delih trase.

Že nekaj časa je jasno, da se bo dirka začela na Danskem, kjer bo ostala tri dni. Če gre sklepati iz preteklosti, bomo prvi dan videli posamično vožnjo na čas, kateri bosta sledili dve ravninski etapi, namenjeni šprinterjem.

Po danskem delu dirke bo sledil dan počitka za selitev v Francijo. Četrta etapa naj bi se začela v Dunkirku, nato pa se bo karavana premikala v smeri urinega kazalca. Že peta etapa bi lahko postregla z izjemno zanimivim dogajanjem, po poročanju belgijskih medijev naj bi namreč kolesarje čakal “mini Pariz-Roubaix”.

Peta etapa naj bi se začela v Lillu, ki leži le 15 kilometrov jugozahodno od Roubaixa. Trasa naj bi nato potekala proti jugu, kjer se nahajajo znameniti tlakovani odseki Pariz-Roubaixa. Če bodo organizatorji karavano resnično peljali preko njih, bodo kolesarji vozili v nasprotni smeri kot na spomeniku, a tlakovci zato ne bodo nič lažje prevozni.

Etapa naj bi se končala v Wallersu, ki je vstopna točka za gozd Arenberg, enega najbolj spoštovanih in najtežjih tlakovanih odsekov Pariz-Roubaixa.

Tlakovci v gozdu Arenberg so tudi letos marsikoga spravili v težave. (vir: twitter)

Letošnji Pariz-Roubaix je bil ena najbolj pričakovanih dirk v sezoni. Po dvoletni odsotnosti so se kolesarji zopet udarili s skalami na poti do velodroma, dež je še dodatno otežil dirko in gledalci smo bili priča pravemu kolesarskemu prazniku.

Prav navdušenje nad dirko je organizatorje verjetno spodbudilo, da ponovno vključijo tlakovce tudi na Dirko po Franciji. Nazadnje so jih kolesarji premagovali leta 2018, ko je bilo v traso 9. etape vključenih 15 tlakovanih odsekov, etapa pa se je končala prav v Roubaixu. Takrat se je zmage veselil John Degenkolb.

Dirka po Franciji naj bi po tlakovani etapi zavila tudi v Belgijo in se nato usmerila proti Vogezom. Tam pa naj bi se kolesarji zopet povzpeli na sedaj že znamenito planoto Planche des Belles Filles.

Celotna trasa Dirke po Franciji bo predstavljena v četrtek, 14. oktobra.

Prejšnji članekFilippo Ganna bi v letu 2022 rad napadal rekord vožnje na eno uro
Naslednji članekMatej Mohorič pričakovano podaljšal pogodbo z Bahrain Victorious