Po razkritju trase Dirke po Italiji ekipe že tuhtajo, katere kolesarje poslati v Italijo po lov na rožnato majico. Sicer še vedno čakamo na traso Dirke po Španiji, a kljub temu imajo ekipe že dobro idejo, kdo bo njihov glavni mož na vsakem izmed Grand Tourov.

Tadej Pogačar je po koncu letošnje sezone napovedoval, da bo v letu 2022 napadal dvojček Tour – Vuelta. Želel je poskusiti že letos, a bil po Dirki po Franciji in olimpijskih igrah preveč utrujen, da bi imelo smisel voziti še v Španiji.

Lov Pogačarja na dvojček Tour – Vuelta pa ne odgovarja Mauru Vegniju, direktorju Dirke po Italiji. Veliko raje kot na Vuelti, bi Pogačarja videl na lastni dirki. Še več, želi si, da bi si Pogačar kot glavno prioriteto postavil zmago na Giru, saj na Touru po dveh zmagah “nima več veliko za dokazati”.

Mislim, da tri ali štiri zmage na Dirki po Franciji ne prinesejo veliko spremembe kolesarjevi karieri. Ko jo osvojiš enkrat, si dokazal, da si dober kolesar in nimaš več veliko za dokazovati,” je povedal Italijan in poskrbel, da je marsikateri kolesarski navdušenec zastrigel z ušesi.

Rekordna znamka zmag na Touru je pet in vsak kolesar, ki je sposoben zmagati na francoski pentlji, si želi vstopiti v elitni klub petkratnih zmagovalcev. Verjamemo, da o tem sanja tudi Pogačar, ki ima na Touru še veliko za dokazati.

Treba pa je razumeti tudi Vegnija. Jasno je, da si želi na svoji dirki le najboljše kolesarje sveta. Čeprav je na štartu vsako leto veliko zvenečih imen, pa tistih najboljših kolesarjev pogosto ni. Letos je sicer dirkal Egan Bernal, ki pa pravega odpora nasprotnikov ni dobil in se je brez večjih težav prebil do zmage.

Mauro Vegni že od leta 2018 naprej išče junaka, ki bi napadal dvojček Giro-Tour. (vir: twitter)

Vsak organizator si želi, da bi na njegovi dirki nastopila Tadej Pogačar in Primož Roglič. Na Giru ju ni bilo že od leta 2019, ko je tam nastopil Roglič, medtem ko Pogačar v Italiji sploh še ni dirkal. Oba se bosta verjetno nekoč odpravila na Dirko po Italiji, a dokler je prioriteta rumena majica s Toura, bo Giro moral počakati.

Vegni kljub temu ne obupuje. Po izjemni sezoni, ki je za Pogačarjem, je Slovenca izzval, naj poskusi osvojiti precej težji dvojček Giro-Tour, ki ni bil dosežen že vse od leta 1998. Tedaj se je uspeha veselil Marco Pantani.

Trenutno so kolesarji veliko bolje pripravljeni na osvajanje velikih dirk v mladih letih kot nekoč, četudi so stari le 23 let.”

Škoda je, da nihče nima želje po lovu zmage na dvojčku Giro-Tour. Če se ne motim, je bil zadnji Pantani. Morda je čas, da kakšen kolesar doda svoje ime na častno lestvico.”

Zadnji kolesar, ki je napadal omenjeni dvojček, je bil Chris Froome leta 2018. Tedaj je prišel do zmage na Giru, a se moral zadovoljiti s tretjim mestom na Touru. Verjamemo, da bo Pogačar nekoč res napadal zmago na Giru in Touru v isti sezoni, a v ekipi vselej poudarjajo, da je star šele 23 let in je potrebno skrbeti za postopen razvoj kariere.