Italijanski veteran Vincenzo Nibali se počasi spogleduje s koncem športne poti. Napovedal je, da bo kolo v kot postavil po letošnji sezoni, a nova poročila pravijo, da bi lahko kariero podaljšal še za eno leto. Če bo temu res tako, si ga v svojih vrstah tedaj želijo pri Astana-Premier Techu.

Vincenzo Nibali je pri Astani preživel najplodnejša leta svoje dolgoletne kariere. V štirih sezonah pri kazahstanski ekipi je spletel posebno vez z direktorjem ekipe Giuseppejem Martinellijem, ki si ga vsaj še eno sezono videti v svojem moštvu.

»Če dobim priložnost za njegov podpis, je ne bom izpustil,« je italijanskim medijem povedal 66-letnik, ki Astano-Premier Tech vodi že vse od leta 2011.

Nibaliju se po koncu letošnje sezone izteče pogodba s trenutnim moštvom Trek-Segafredo. Morski pes je že pred začetkom leta napovedal, da se bo po nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu upokojil, a morda ga ravno ponudba kazahstanskega moštva premami v dodatno leto.

Martinelli se zaveda, da Nibali verjetno nikoli več ne bo konkurenčen za zmago na Grand Touru, a to ga ne moti. Sicilijanca bi namreč v svoje vrste pripeljal predvsem zato, da kariero konča v domačem okolju.

»Želim si, da bi kariero končal z našo ekipo. Še vedno ga ljubim. V štirih letih, ki jih je preživel pri Astani, ni nikoli prišlo do nesoglasij med nama. Prišel je že kot uveljavljen šampion, a bil še vedno trdno na tleh,« se obdobja med letoma 2013 do 2016 spominja Martinelli.

»K nam ne bo prišel, da bi osvojil Dirko po Italiji, ampak da bi kariero končal z užitkom,« je še dodal.

Vincenzo Nibali se počasi poslavlja od profesionalnega kolesarstva. (vir: twitter)

Nibali je v letih pri Astani doživel svoje največje uspehe. Leta 2013 in 2016 je osvojil domačo Dirko po Italiji, leta 2014 pa tudi dolgo želeno Dirko po Franciji. V tem času se je podpisal tudi pod zmago na Dirki po Lombardiji in Tirreno-Adriaticu.

Prav lahko pa se zgodi, da bo imela Astana-Premier Tech nekaj konkurence za podpis Vincenza Nibalija. Že pred letošnjo sezono so se namreč pojavile govorice, da se zanj zanimajo pri Ineos Grenadiersih, kjer bi mu dodelil vlogo mentorja mlajšim kolesarjem.

Italijanov agent Alex Carera je govorice o odhodu Nibalija k Britancem nemudoma zavrnil. »Nismo govorili z Ineosom. Vincenzo ima s Trek-Segafredom pogodbo za leto 2021 in tu je zelo zadovoljen

»Vincenzo se še more odločiti o svoji prihodnosti, a kot sem že večkrat povedal, se bomo v vsakem primeru najprej sestali z upravo Trek-Segafreda in predebatirali prihodnost. Ostale ponudbe bomo jemali v obzir le, če ne bomo dosegli dogovora z njimi.«