Sobota je na svetovnem prvenstvu rezervirana za žensko cestno preizkušnjo. Ta bo minila v znamenju slovesa aktualne svetovne prvakinje Anne van der Breggen, ki je napovedala, da se bo danes podredila sotekmovalkam.

Pred dekleti je 158 kilometrov belgijskih vzponov in spustov, ki bodo dali odgovor na vprašanje o novi svetovni prvakinji. Mavrično majico bo branila Anna van der Breggen, za katero bo to zadnja dirka v karieri, zato je že napovedala, da bo danes dala prednost svojim sotekmovalkam in se sama ne bo borila za zmago.

Trasa cestne preizkušnje. (vir: twitter)

Kljub temu bodo Nizozemke prve favoritinje za zmago. Vajeni smo že, da so na reprezentančnih dirkah praktično nepremagljive, saj imajo v svojih vrstah mnogo več orožij kot ostale reprezentance.

Prva favoritinja za zmago bo Annemiek van Vleuten, nič pa nas ne bi presenetilo, če bi ji na zmagovalnem odru družbo delali še dve rojakinji. Marianne Vos, Demi Vollering, Ellen van Dijk in Chantal van der Broek-Blaak vse lahko posežejo na vrh.

Dvema Nizozemkama je lani na odru za zmagovalce družbo delala Elisa Longo Borghini. (vir: twitter)

Najnevarnejše tekmice bodo Nemke, Belgijke in Američanke, čeprav ne gre odpisati niti Italijank in Britank. Belgijke bodo kolesarile na krilih domačega občinstva, v svojih vrstah pa imajo v Lotte Kopecky tudi resno kandidatko za visoka mesta.

Nemčija bo največ pričakovala od Lise Brennauer, ki je spomladi prikazala izjemne predstave na belgijskih klasikah, a zmaga se ji je vselej izmaknila. Tu je nato še Liane Lippert, ki pa bi morala za zmago presenetiti tudi samo sebe.

Američanke so vedno nepredvidljive. V preteklosti so se že veselile naslovov svetovne prvakinje, a zadnji je preko Atlantika potoval leta 1980. V novi eri se uspehu še niso približale, upajo pa, da bi lahko s Coryn Rivero in Leah Thomas to letos spremenile.

Italijanke bodo upale, da se lahko na belgijskih neravninah prebudi Elisa Longo Borghini, ki pa ji tovrstne trase ne odgovarjajo najbolj. Tudi ekipo ime nekaj slabšo od konkurentk, tako da se bo morala v večini znajti sama.

Kaj pa Slovenija?

Slovenija v ogenj pošilja štiri kolesarke, toliko nam namreč dovoljuje kvota. Prva dama izbrane vrste bo ponovno Eugenia Bujak, ki ima za seboj povprečno sezono. Na kronometru ji ni šlo vse po načrtih, zato upa, da bo vtis popravila na cestni dirki.

Družbo ji bodo delale še Urška Bravec, Špela Kern in Urška Žigart. Slednja je v preteklih dneh izgubila glas in ima posledično nekaj težav. Selektor Gorazd Penko je včeraj celo priznal, da je nastop Žigartove vprašljiv. Na koncu je vseeno stisnila zobe in se pojavila na štartu.

Punce, srečno!