Dani Martinez zmagovalec Dirke po Baskiji, Izagirre dobil etapo, Roglič pomočnik v ekipi

Dani Martinez (Ineos Grenadiers) je slavil skupno zmago na dirki po Baskiji, kjer Primož Roglič ni uspel ponoviti zmage iz lanske sezone. V današnji etapi je bil enajsti, skupno pa je ostal osmi. Ion Izagirre (Cofidis) je po padcu nekaj kilometrov pred ciljem ulovil prvo skupino in osvojil veliko zmago.

Pred kolesarji na Dirki po Baskiji je bila danes kraljevska etapa, ki je bila sicer z 135 kilometri najkrajša v celem tednu. Kolesarji so morali premagati sedem težkih in predvsem strmih vzponov, vključno z vzponom na Usartza, ki je bil dolg slabih pet kilometrov, a povprečen naklon je bil kar 8,5 procentov. Skupno vodstvo je vodil belgijec Remco Evenepoel (Quick Step), a iz ozadja so ga ogrožali številni izvrstni hribolazci. Najbližje mu je bil Daniel Felipe Martinez, ki je zaostajal le dve sekundi. Manj kot pol minute so bili zadaj še Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ion Izagirre (Cofidis), Aleksandr Vlasov (Bora – hansgrohe) in Jonas Vingegaard (Jumbo Visma). Primož Roglič je bil na osmem mestu z zaostankom minute in petih sekund, pred njim je bil še Enric Mas (Movistar).

Na etapi smo imeli hudo bitko za beg, ki je bil na koncu izjemno močan, a že po nekaj vzponih so spredaj ostali le Davide Formolo (UAE Emirates), Nelson Oliveira (Movistar) in Tony Gallopin (Trek Segafredo). Njihova prednost nikoli ni bila posebej velika, saj sta ekipi Quick Stepa in Ineos Grenadiersa nadzorovala tempo v glavnini večino etape.

Ko so kolesarji začeli vzpon na Krabelin, najtežji vzpon s povprečnim naklonom več kot 10 procentov v štirih kilometrih, je bila glavnina že močno razredkana, najboljši pa niso imeli več veliko pomočnikov. 41 kilometrov pred ciljem je napadel Primož Roglič, takoj mu je sledil Martinez, zraven je bil tudi Enric Mas. Vključil se je tudi Alexandr Vlasov, Remco Evenepoel pa je ostal zadaj. Po napadu se je rumena majica vrnila skupaj z Jonasom Vingegaardom. Roglič je potem navijal močan tempo v glavnini, vendar zatem je sledil napad Enrica Masa, Vingegaard je bil videti močan, za sabo je vzel tudi Martineza in Iona Izagirreja. Primož Roglič je ostal zadaj.

Spredaj so ostali Vingegaard, Bilbao, Izagirre in Vlasov. Mas je na spustu grdo padel in za seboj zadržal Martineza in Solerja, ki sta potem počakala skupino z Rogličem in Evenepoelom, ki je bila okrog pol minute zadaj. V zasledovalni skupini sta delala samo Martinez in Evenepoel, a očitno sta sodelovala dobro, saj sta močno manjšala prednost prve skupine. Pred zaključnim vzponom se je na ravnini zgodilo nekaj napadov, eden izmed njih pa je žal odnesel tudi Primoža Rogliča.

Na začetku vzpona je napadel Davide Formolo, glavnina pa se je povsem ustavila, kar je Italijanu omogočilo prednost minute. Več kot pet kilometrov pred ciljem je odpadel Remco Evenepoel, kar je pomenilo, da bomo videli spremembo v vodstvu dirke. Videli smo kar nekaj napadov, najmočnejši pa so bili Vlasov, Izagirre, Martinez in Vingegaard. Ion Izagirre je po kontaktu z Vingegaardom celo padel, a je bil takoj nazaj v boju za zmago. Izkušeni španski kolesar se je na zaključnem spustu v dolžini kilometra izvrstno postavil in v ciljnem šprintu osvojil slovito etapno zmago. Daniel Felipe Martinez je po izjemno dobri vožnji zasluženo slavil skupno zmago na Dirki po Baskiji. Primož Roglič je v cilju zaostal dve minuti in 12 sekund, kar je bilo dovolj za 11. mesto na etapi. S tem si je Rogla zagotovil tudi prvo deseterico na tej izjemno težki dirki, bil je skupno osmi.

Dani Martinez je tako letos najboljši kolesar za skupno razvrstitev iz ekipe Ineos Grenadiers. Na dirki je bil skupno drugi veteran Ion Izagirre, zaostal je 11 sekund, tretji je bil Aleksandr Vlasov. Evenepoel je zdrsnil na četrto mesto, Bilbao je bil peti in Jonas Vingegaard šesti. To je bila prva etapna dirka po Touru leta 2020, na kateri Roglič ni zmagal in tudi ni padel.

Domen Novak (Bahrain Victorious) je prišel v cilj kot 38. in dirko končal na 43. mestu. Zanj je bila lanska sezona zelo skromna, na tej dirki pa je prikazal dobro formo.

Jan Polanc (UAE Emirates) je na današnji etapi odstopil.

Slovenske kolesarje boste znova lahko spremljali jutri, ko bodo na dirki Amstel Gold vozili Matej Mohorič, Jan Tratnik in Luka Mezgec.

Prejšnji članekMiguel Indurain: Primož Roglič mora vse staviti na Dirko po Franciji
Naslednji članekAmstel Gold Race Kwiatkowskemu, dva Slovenca med petnajsterico