Colbrelli razveselil domačine, Pogačar v cilj zapeljal na 5. mestu

Sonny Colbrelli je prvič v karieri postal evropski prvak. Pred domačimi navijači je v zaključku obračunal z Remcom Evenepoelom, ki v šprintu ni bil kos veliko močnejšemu Italijanu. Tadej Pogačar je dirko končal na 5. mestu.

Evropsko prvenstvo nam je postreglo z izjemno zanimivo dirko, ki se je začela razpletati že daleč od cilja. Boj za beg je bil ogorčen, številni poskusi so bili zatrti, šele 63 kilometrov do cilja pa se je odcepila deveterica, ki si je pripeljala udobno prednost pred zasledovalci.

Med izbrano deveterico je bil tudi Tadej Pogačar (Slovenija), a ob njem so bila še številna zveneča imena. Remco Evenepoel (Belgija) je še enkrat več dokazal, da je v izjemni formi, enako je veljalo tudi za edina resnejša šprinterja, ki sta preživela selekcijo Sonnyja Colbrellija in Mattea Trentina (oba Italija).

Evenepoel je imel v ospredju ob sebi še Bena Hermansa (Belgija), ki je večino časa narekoval tempo in trošil moči tekmecem svojega mlajšega kolega. Deveterica je dolgo časa mirovala in le ohranjala prednost pred zasledovalci, ob predzadnjem prečenju Pova pa se je začelo zares.

Evenepoel je dober kilometer pod vrhom napadel in povsem razbil skupinico. Slediti sta mu uspela le Colbrelli in Benoit Cosnefroy (Francija), medtem ko je Pogačar izgubil stik in nekaj metrov zaostal. Trojica se je sama odpeljala naprej, zasledovalcem pa ni več ostalo dovolj moči, da bi se preselili na čelo dirke.

Cosnefroy je na zadnjem prehodu Pova popustil in v igri sta ostala le še Evenepoel in Colbrelli. Tempo je narekoval Belgijec, medtem ko je Italijan le ostajal v zavetrju in se boril, da ne izgubi stika do vrha. To mu je uspelo in nemudoma je postal glavni favorit za zmago, saj je v šprintu precej prepričljivejši od Evenepoela.

Belgijec je zadnje kilometre odpeljal taktično slabo. Jasno je bilo, da v šprintu nima možnosti, a kljub temu je večino časa narekoval tempo in tako trošil moči. Colbrelli se jasno ni pritoževal, užival je v brezplačni vožnji in le tu in tam za nekaj sekund prišel na veter.

V ciljno ravnino je Colbrelli vstopil kot prvi in v ovinku prisilil tekmeca, da je nekoliko zmanjšal hitrost. Ob stalnem nadzoru je počasi dvigoval tempo in počakal na napad Evenepoela. Ko je prišlo do njega, je tudi sam stopil na pedala in brez težav ustvaril nekaj metrov prednosti ter se zanesljivo veselil prestižne zmage.

Evenepoel je bil v cilju razočaran in nekoliko jezen na Colbrellija, a dejstvo je, da je Italijan zadnje kilometre odpeljal precej bolj taktično zrelo. Belgijcu je pustil, da porablja energijo, sam pa je le držal tempo mladeniča.

Tretje mesto je pripadlo Cosnefroyju, ki je po težavah na vzponu zadržal prednost pred zasledovalci in si priboril bronasto odličje.

Zasledovalna skupina, ki se je borila za mesta od četrtega naprej, je v cilj prišla 1:43 za zmagovalcem. Šprint je dobil Matteo Trentin, takoj za njim pa je ciljno črto prečkal Pogačar. Tako je ugnal Marca Hirschija (Švica) in Markusa Hoelgaarda (Norveška), ki sta končala na šestem in sedmem mestu.

Matej Mohorič (Slovenija) je danes opravil veliko dela, predvsem ob pokrivanju zgodnjih formacij bega. Ob glavni delitvi skupine žal ni zdržal dviga tempa, a je kljub temu ostal blizu čela dirke. Na koncu si je privozil 13. mesto in tako poskrbel za še en odličen rezultat.

Prejšnji članekEenkhoorn in mladi kolesar spisala zgodbo, ki je osvojil srca kolesarskih navdušencev
Naslednji članekWout van Aert pred svetovnim prvenstvom v zastrašujoči formi