Wout van Aert počasi zaključuje zaslužen dolg dopust, ki si ga je vzel po koncu sezone na cesti. Prav dolgo pa ne bo brez dirk, kot smo že vajeni, se bo pred novo sezono na cesti pomeril še na številnih dirkah ciklokrosa.

Ciklokros je bil primarna kolesarska disciplina Wouta van Aerta, preden niso odkrili njegovih sposobnosti tudi na cestnem kolesu. Ljubezen do njega v Belgijcu še vedno močno gori, zato vsako leto čas med sezonama izkoristi za udeležbo ciklokrosaških dirk.

Lansko leto je osvojil skupno zmago svetovnega pokala, nato pa moral na svetovnem prvenstvu premoč priznati Mathieuju van der Poelu. Letos obstaja velika možnost, da zmage ne bo lovil na nobenem izmed omenjenih tekmovanj, a ga kljub temu čaka pester koledar dirk.

Belgijski zvezdnik bo sezono začel 4. decembra na Superprestigu v Boomu. Le dan kasneje ga čaka nova dirka, tokrat se bo za točke svetovnega pokala boril v Antwerpnu. Vzorec se bo nato ponavljal vsak tekmovalni vikend, ki se ga bo udeležil. Čakala ga bo ena dirka svetovnega pokala in ena dirka drugega tekmovalnega razreda.

Trenutno ima 27-letnik v koledarju zapisanih 12 ciklokrosaških dirk, le štiri pa so del svetovnega pokala. To ga uvršča v podrejen položaj za ubranitev naslova, saj je že do sedaj zamudil šest izmed 16 dirk.  

V sezoni 2020/21 se je Van Aert prebil do bele majice, ki označuje zmagovalca svetovnega pokala. Letos je boj v veliki meri že izgubljen. (vir: twitter)

Zdi se, da je Van Aert zmago v svetovnem pokalu že odmislil. Ciklokros bo v prvi vrsti služil kot priprava na cestno sezono, hkrati pa bo zadovoljil svojo potrebo po dirkanju v blatu.

Veliko smo razmišljali o Woutovem ciklokrosaškem in cestnem programu,” je povedal športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman. “Imel je dolge počitnice, med katerimi se je lahko precej spočil.”

Vsi vemo, da je Wout zelo strasten glede ciklokrosa in da do športa goji veliko ljubezen. Letos smo se odločili, da mu namenimo bolj strnjen koledar dirk, saj bo tako v ciklokrosu dosegel visok nivo. Prav tako pa bo imel še dovolj časa, da se pripravi na cestno sezono.”

Zadnje svetovno prvenstvo je zaznamoval boj Wouta van Aerta, Mathieuja van der Poela in Toma Pidcocka. (vir: twitter)

Van Aert je lani ciklokrosaško sezono končal na svetovnem prvenstvu v Belgiji, letos pa še ne ve, ali se bo boja za mavrično majico sploh udeležil. Ta bo na sporedu 30. januarja v Fayettevillu v ZDA, le dober mesec pred Strade Bianche, kjer bo Van Aert otvoril cestno sezono.

Ali bo Wout nastopil na svetovnem prvenstvu, je še v zraku. O tem se bomo odločili po njegovi udeležbi na belgijskem državnem prvenstvu (9. januar, op. p.)” je še pojasnil Zeeman.

Pri odločitvi, ali bo Van Aert odpotoval na svetovno prvenstvo v ZDA, bo imel pomembno besedo tudi njegov trener Marc Lamberts. Za zdaj mu ideja o dolgem potovanju pred pripravami na cestne dirke ni preveč všeč, a bo pustil času čas.

Če gledamo s stališča priprav, potem bi rekel, da ne gre. A v obzir je potrebno vzeti tudi športne interese. Z Jumbo-Vismo moramo videti, kakšne so možnosti in skušati doseči kar se da dober kompromis.”