Kljub nekaj slabšim zadnjim letom je Chris Froome še vedno eden glavnih zvezdnikov karavane. Njegovo mnenje se vedno smatra za pomembno in tudi izjava, da njegov nekdanji delodajalec ni več tako močan kot nekoč, je bila obravnavana tako.

Britanec je vse svoje karierne uspehe dosegal kot član Ineos Grenadiersov, tedaj sicer znanih pod imenom Sky. Ekipa je bila tako dominantna, da je z ‘gorskim vlakom’ zatirala vse poskuse tekmecev in brez težav leto za letom osvajala rumene majice Dirke po Franciji.

Člani britanske zasedbe so na francoski pentlji med letoma 2012 in 2019 zmagali kar sedemkrat. Nato je prišla zlata doba slovenskega kolesarstva in vladavino Ineosa je prekinil Tadej Pogačar, ki bo tudi v prihodnje glavni trn v peti Britancev.

Tudi na drugih frontah so Slovenci uničevali sanje najbogatejše kolesarske ekipe. Primož Roglič je poskrbel, da je tudi Dirka po Španija zanje ostala nedostopna, predvsem pa je slovenski par dominiral tudi na vseh krajših etapnih dirkah.

Zmagovalna suša je začela razkrivati dejstvo, da Ineos Grenadiers niso več najmočnejša ekipa v karavani. Slovencem je to jasno že nekaj časa, sedaj pa to javno priznavajo tudi tuji strokovnjaki. Takšnega mnenja je celo Chris Froome, ki zagotovo visoko ceni svoj nekdanji dom.

Chris Froome se trenutno z ekipo v Španiji pripravlja na novo sezono. (vir: twitter)

“Ekipa Skya je postavljala mejnike, a v preteklih letih so ostale ekipe prišle na njihov nivo,” je povedal Froome ob predstavitvi ekipe Israel-Premier Tech za sezono 2022.

“Trenutno sta zagotovo dve ali tri ekipe, ki so na podobnem nivoju, še posebej kar se tiče nastopov na Grand Tourih in nadziranja dirk v skupnem seštevku. Zdi se, da je teren postal precej bolj izenačen.

Prav ekipi slovenskih asov – UAE Emirates in Jumbo-Visma – sta postali ekipi, ki brez težav konkurirata Britancem. V sam vrh moštev pa Froome za zdaj še ne uvršča svoje trenutne ekipe, a upa, da bo v kratkem lahko postala konkurenčna.

“Kar se tiče Israel Start-Up Nationa, še nismo bili ena izmed ekip, ki bi postavljala letvico v skupnem seštevku Grand Tourov. Upam, da bomo v naslednjih nekaj letih lahko dosegli ta nivo. Imamo dobre temelje, na katerih lahko zgradimo močno ekipo. Tega si močno želim.”

Izraelsko moštvo se je letos preimenovalo, saj so na krov sprejeli kanadsko podjetje Premier Tech. Prav prihod svežega kapitala je prinesel tudi obilico dobre volje med kolesarji, ki so si letos postavili še višje cilje kot lani.

“Lani je ekipa naredila opazen korak naprej, s prihodom Premier Techa pa se je zanos še povečal, prisotno je veliko pozitivne energije. V ekipi je občutiti navdušenje, na pripravljalni tabor so vsi prišli pripravljeni na delo z nekaterimi ambicioznimi cilji v mislih. Veselim se, da bom del te zgodbe,” je še dodal Froome.

Izraelska ekipa bo letos na Dirki po Franciji skušala poseči visoko, zato bodo tja poslali vse moči, ki jih premorejo. Ob Chrisu Froomu naj bi nastopili še Michael Woods, Jakob Fuglsang, Mads Wurtz Schmidt, Carl Fredrik Hagen in Sep Vanmarcke.