Ko je pred dnevi Mark Cavendish zajokal v kamero in naznanil morebitni konec kariere zaradi poteka pogodbe, je bil kolesarski svet enotnega mnenja – Britanec si zasluži lepše slovo od športa. Cavendishu se sedaj odpirajo poti do nove pogodbe, a le, če bo pripravljen sprejeti nižjo plačo.

Cavendish je izrazil željo po nadaljevanju kariere tudi v naslednji sezoni, a največji Britančev problem je njegova plača. Te si ne želi plačati nihče, saj je razmerje med njo in rezultati preslabo. Vsem je jasno, da bi Cavendisha v svojo ekipo sprejeli predvsem kot mentorja mlajšim kolesarjem, saj je 35-letnik v svoji šestnajstletni karieri izkusil praktično vse.

Trenutni delodajalec Bahrain-McLaren je ena izmed možnosti za nadaljevanje kariere Cavendisha, Bradley Wiggins je pred dnevi dejal, da bi moral Britanca podpisati Ineos, za katerega je Cavendish nastopal leta 2012. V zadnjih dneh se je pojavila tudi možnost, da bi Cavendish pri Deceuninck-Quick Stepu znova združil moči z direktorjem Patrickom Lefeverom, s katerim je sodeloval že v letih od 2013 do 2015.

Cavendish in Lefevere sta v preteklosti že uspešno sodelovala. vir: twitter

Lefevere je v svoji stalni kolumni v časniku Het Nieuwsblas zapisal, da je Deceuninck-Quick Step pri vrhu, če ne povsem na vrhu želja Cavendisha. »Ni skrivnost, da bi se rad vrnil v našo ekipo – morda celo zastonj,« je zapisal Belgijec. Cavendish bi se tako lahko pridružil ekipi brez obljubljene plače. Svojo denarnico bi polnil le na račun osebnih sponzorjev.

»Veliko sem razmišljal, kaj lahko prinese ekipi? Kaj bi ponudil mlajšim kolesarjem?« je v kolumni zapisal Lefevere. »Trenutno mi srce pravi ‘da’, razum pa pravi ‘ne’. Vsekakor ne bom sprejel odločitve, preden se osebno ne pogovorim z Markom. Kar prinese kolesarstvu – in bi prinesel naši ekipi – je neopisljivo. Spoštovanje je najmanj, kar si zasluži

Kot že rečeno sta Mark Cavendish in Patrick Lefevere v preteklosti že sodelovala in to zelo uspešno. V treh sezonah pri belgijski ekipi je Britanec osvojil 44 od svojih 146 profesionalnih zmag, med njimi tri etapne zmage na Dirki po Franciji, pet etapnih zmag na Dirki po Italiji, zmago na Kuurne-Brussel-Kuurne in naslov britanskega državnega prvaka.