Cavendish: »Morda je bila to moja zadnja dirka v karieri«

Britanski zvezdnik Mark Cavendish je po koncu včerajšnje dirke Gent-Wevelgem v solzah naznanil morebiten konec kariere. Le s težavo je odgovoril novinarju, ki ga je povprašal o dirki in nato kmalu zapustil novinarsko območje.

»To je bila morda moja zadnja dirka v karieri,« je Cavendish odgovoril na vprašanje, kakšno dirko ima za seboj. Presenečeni novinar je nato vprašal »res mislite, da je to zadnja dirka vaše kariere?«, na kar je Britanec odgovoril: »morda« in se nato le še odpeljal naprej.

Petintridesetletnik je na dirki zasedel 74. mesto, že celotno sezono pa išče formo, ki ga je krasila v najboljših letih. Pred letošnjo sezono je prestopil v vrste Bahrain-McLarena v upanju na boljše možnosti za zmago, a njegova kariera je žal v zatonu.

Cavendishev najboljši rezultat letos je 12. mesto na drugi etapi Dirke po Poljski. Dolgo časa je upal, da se bo lahko preizkusil na Dirki po Franciji, a je bila njegova forma preslaba za mesto v ekipi. Tako so mu ostale nekatere manjše etapne dirke, a tudi na njih ni uspel doseči vidnejšega rezultata.

Cavendish ima za seboj občudovanja vredno kariero, katere vrhunec se je začel okoli leta 2009 in trajal skoraj desetletje. Na svoj račun je zbral praktično vse, kar se v kolesarstvu da. Postal je svetovni prvak v cestni dirki in slavil na klasiki Milano-San Remo. A bolj kot po tem, se ga bomo spominjali po številnih zmagah na etapah Grand Touruov. Na svojem računu jih ima kar 48, tri na Vuelti, 15 na Giru in 30 na Touru.

S tridesetimi zmagami v Franciji je drugi najuspešnejši kolesar v zgodovini francoske pentlje. Več etapnih zmag ima le veliki Eddy Merckx, ki je v svoji karieri slavil 34-krat. Cavendish je dolgo skušal ujeti rekord Belgijca, a v zadnjih sezonah je postalo jasno, da je »Kanibal« nedosegljiv.

Cavendishu se po koncu sezone izteče pogodba z ekipo Bahrain-McLarena in najverjetneje strani podaljšanja ne bosta sklenili. Britanec se več kot očitno zaveda, da v karavani ni več tako zaželen kot je bil pred leti in da bo le s težavo dobil pogodbo katere izmed večjih ekip. Kot vse kaže, je njegov konec res blizu.

Prejšnji članekGuerreiro najbolje kljuboval dežju in si privozil etapno zmago
Naslednji članekZmagovalni post – kdo najdlje čaka na zmago?