Bujakova in Žigartova v dvajseterici, prvakinja Van Dijkova

V Trentu se je v sklopu evropskega prvenstva odvila ženska cestna dirka. Prvič v karieri je na njej slavila Ellen van Dijk, med Slovenkami pa je najvišje posegla Eugenia Bujak.

Razgibana 107 kilometrov dolga trasa, ki je kolesarke osemkrat vodila preko vzpona Povo (3,6 km; 4,7 %) je ponudila z izjemno samostojno akcijo Ellen van Dijk (Nizozemska). Nizozemska tako še naprej ohranja svoj zmagovalni niz, njihove kolesarke so prvakinje postale kar petkrat na šestih do sedaj izvedenih evropskih prvenstvih..

Van Dijkova je, tako kot še nekatere Nizozemke, sodila v najožji krog favoritinj za zmago. Udarila je 26 kilometrov do cilja, ko je ubežni skupinici pobegnila ob predzadnjem prečenju Pova.

V glavnini je kmalu sledil odgovor. Najaktivnejša je bila Liane Lippert (Nemčija), ki se je podala v lov za pobeglo Nizozemko, a s tem za seboj iz skupine potegnila še nekatere favoritinje. Skupinica je na vzponu uspešno topila prednost in se Van Dijkovi približala na vsega 10 sekund zaostanka.

Nizozemka pa je na spustu nato prikazala pogumno vožnjo in ponovno močno povečala prednost. Ta je zadoščala tudi za zadnje kilometre v dolini in v ozadju so tekmice spoznale, da je zmaga že oddana. Van Dijkova je v cilj zapeljala 1:18 pred zasledovalno skupinico, šprint katere je dobila Lippertova. Tretje mesto je zasedla Rasa Leleivyte (Litva).

Na dirki so sodelovale tudi tri Slovenke, ki pa so žal zamudile napade favoritinj. Eugenia Bujak in Urška Žigart sta sicer ostali v drugi zasledovalni skupini in z njo prišli v cilj dve minuti in pol za zmagovalko. Bujakova je končala na 13. mestu, Žigartova pa je zasedla 23. mesto. Preostala Slovenka Urška Bravec je končala v ozadju.

Prejšnji članekJakob Fuglsang pred selitvijo v Avstralijo
Naslednji članekSlovenija upravičeno cilja visoko, rezultat bosta lovila Pogačar in Mohorič