Sedma etapa Dirke po Italiji je bila (na srečo) precej bolj razburljiva od dneva prej. Razgibana trasa s številnimi vzponi je ponudila napet boj vse do zadnjih metrov, kjer se je najbolj izkazal Koen Bouwman.

Skoraj 200 kilometrov dolga etapa je že ob pogledu na profil obljubljala zmago ubežnikov. Posledično se je že na začetku odvil hud boj za vstop v pobeg, na koncu pa je v ospredje uspelo priti relativno majhni skupinici, v kateri je imela le Jumbo-Visma dva predstavnika.

Sedem kolesarjev si je pripeljalo udobno prednost nekaj minut in vse bolj je postajalo jasno, da se bodo napovedi o zmagi ubežnikov uresničile. K temu je v veliki meri pripomoglo tudi dejstvo, da so sedmerico sestavljala izjemna imena, kot so Tom Dumoulin in Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Davide Formolo (UAE Emirates), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) in Wout Poels (Bahrain Victorious).

Skupina se je s časom začela manjšati, dokler v ospredju niso ostali le Bouwman, Dumoulin, Formolo in Mollema. Ob prečkanju zadnjega vzpona so se vsi skušali otresti konkurence, še posebej aktiven je bil Dumoulin, ki pa je z napadi le spravil v težave klubskega kolega.

Bouwman je na vzponu trpel, a pametno nadaljeval v svojem tempu. Tik pred vrhom je nato ujel skupinico, se uspel nekoliko odpočiti in na vrhu celo pobral vse gorske točke. Že pred tem si je sicer zagotovil modro majico najboljšega hribolazca.

Bližje kot je bila skupina cilju, vse bolj je postajalo jasno, da bodo dan končali skupaj. A to jih ni odvrnilo od stalnih poskusov napadov, ki pa pravega učinka niso imeli. Dumoulin je sicer dvakrat zašel v težave, a se vsakič uspel vrniti in pomagati Bouwmanu, ki je bil favorit v zaključnem šprintu.

Na ciljno ravnino je četverica zapeljala mnogo pred glavnino in v miru so se lahko pripravili na zadnji udar energije, ki je odločal o zmagovalcu.

Prvi je, 300 metrov pred ciljem, napadel Bouwman in si takoj ustvaril nekaj metrov prednosti. Sprva se je morda zdelo, da je s šprintom začel prezgodaj, saj se je cesta nekoliko vzpenjala, a Nizozemcu danes ni bilo para in brez težav je prišel do prve etapne zmage, na katerem izmed Grand Tourov.

Nizozemec je z zmago tudi prilepil obliž na rane Jumbo-Visme, ki so že v prvem tednu ostali brez upanja za skupni seštevek. V nadaljevanju bodo tako še naprej lovili etapne zmage.

Poleg boja za etapno zmago pa smo danes po tihem pričakovali tudi boj za rožnato majico. Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) je imel namreč le 38 sekund prednosti pred Lennardom Kämno (Bora-Hansgrohe), zaključek pa je ponujal priložnost za ustvarjanje razlik.

Naposled do boja ni prišlo. Lopez je, sicer osamljen, zdržal v glavnini in majico varno pripeljal do cilja. Kämna je sicer na ciljni ravnini skušal Špancu odščipniti nekaj sekund, a trud je bil zaman. Oba sta prejela isti čas in se v vikend podajata z 38 sekundami razlike.

Domen Novak (Bahrain Victorious) je bil danes zadolžen za varovanje Mikela Lande. Svoje delo je opravil z odliko. V cilj je prišel z glavnino in na koncu zasedel 20. mesto.