Bomo na Dirki po Španiji videli dvoboj Pogačarja in Evenepoela?

Tadej Pogačar je že napovedal svoj nastop na Dirki po Španiji, sedaj pa je Patrick Lefevere namignil, da bi tam lahko prvič v karieri nastopil tudi njegov varovanec Remco Evenepoel. Bomo torej le dočakali dvoboj kolesarske prihodnosti?

Kolesarski strokovnjaki so že pred nekaj sezonami napovedali, da bo prihodnost zaznamoval dvoboj Tadeja Pogačarja in Remca Evenepoela. Oba sta svoje sposobnosti dokazovala na največjih odrih in le vprašanje časa je bilo, kdaj se bosta udarila tudi na tritedenski dirki.

Nato je prišla nesrečna Dirka po Lombardiji, kjer je Evenepoel padel z mostu in se hudo poškodoval, zaradi česar je bila močno okrnjena tudi njegova letošnja sezona. V tem času pa se je Pogačar dokazal kot eden najboljših kolesarjev sveta in (vsaj v očeh slovenske javnosti) pošteno presegel belgijskega konkurenta.

Evenepoel se lahko pohvali z zelo dobrim drugim delom sezone, v katerem je dokazal, da še vedno velja za enega največjih talentov v karavani. Apetiti mnogih so zato zrasli, a njegov šef Patrick Lefevere umirja strasti.

Belgijec je pojasnil, da 21-letnik v prihodnji sezoni zagotovo še ne bo nastopil na Dirki po Franciji, a bi lahko svoje talente preizkusil na Dirki po Španiji. “Trasa odgovarja Evenepoelu,” je v pogovoru s Sporzo pojasnil Lefevere.

Član Deceuninck-Quick Stepa je letos nastopil na Dirki po Italiji, kar je bila zanj sploh prva tritedenska dirka v karieri, a se tam nekoliko opekel. Zaradi okrevanja po poškodbi ni upravičil previsokih pričakovanj javnosti in dirko naposled predčasno zapustil.

Dirka po Italiji se ni končala po željah Remca Evenepoela. (vir: twitter)

Lefevere se je odločil, da svojega varovanca v prihodnje bolje zaščiti in mu nudi postopen razvoj kariere. Dirko po Franciji je s potencialnih preizkušen črtal kot prvo, saj mora najprej dokončati enega izmed preostalih Grand Tourov. Vse kaže, da bo to prav Vuelta.

“Na Dirki po Italiji smo – kljub slabši pripravi – videli, da ima talent za dirkanje na Grand Tourih. Če na štart v Španijo pride z normalno pripravo, vidim možnosti na nekaterih etapah. Zagotovo pa si ga še ne želim v vlogi vodje. Videti moramo, kako se bo odzval na tritedenski dirki. Zanj bodo trije dnevi z več kot 3000 višinskimi metri nekaj novega.”

Evenepoel je izjemen kolesar v gorah, a odlično se znajde tudi v boju s štoparico. Na Vuelti bosta na sporedu dva kronometra – ekipni in posamični. Prav prvi bi mu lahko odgovarjal, saj ima njegova ekipa Quick Step – Alpha Vinyl eno najmočnejših kronometrskih postav. Že prvi dan dirke bi torej lahko postavil dobre temelje za nadaljevanje.

Remco Evenepoel je kronometrske sposobnosti dokazal s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu. (vir: twitter)

Na ekipnem kronometru lahko dosežemo dober rezultat. Posamičnemu kronometru primanjkuje nekaj višinskih metrov, da bi povsem odgovarjal Remcu,” je pojasnil Lefevere.

Evenepoel se trenutno nahaja prav v Španiji, kjer z ekipo preživlja prvi pripravljalni tabor nove sezone. Teh bo v prihodnjem letu še nekaj, Lefevere celo razmišlja, da bi mladeniča na priprave poslal v času Dirke po Franciji in mu tako omogočil ustrezen nivo pripravljenosti pred zaključkom sezone.

Ena izmed možnosti je, da bi organizirali pripravljalni tabor med Tourom. Tako bi lahko sezono končali z Dirko po Španiji in svetovnim prvenstvom. Remco letos ne želi na Tour. Zagotovo si ne želi izpustiti kakšnega koraka,” je še povedal 66-letnik

Prejšnji članekDave Brailsford prevzema pomembnejšo vlogo v športnem oddelku podjetja Ineos
Naslednji članekZwift v profesionalno karavano poslal še dva nadobudneža