Kolumbijski zvezdnik Egan Bernal se je odločil skleniti letošnjo sezono in se posvetiti zdravljenju poškodbe hrbta. Bernal je bil po neuspehu na Dirki po Franciji v igri za nastop na španski Vuelti, a skupna odločitev kolesarja in ekipe je bila, da Kolumbijec izpusti zadnji letošnji Grand Tour.

Egan Bernal si je za cilj letošnje sezone zadal ubranitev zmage na Dirki po Franciji. To mu je spodletelo, saj je 23-letnik le s težavo sledil najboljšim, zaradi česar ga je ekipa tudi predčasno izločila z dirke. Tedaj naj bi bile, poleg slabih rezultatov, za konec dirke krive tudi bolečine v hrbtu.

Bernal je bolečine v hrbtu čutil že na Dirki po Franciji. vir: twitter

Bernal je že na pripravljalnih dirkah za francosko pentljo deloval veliko slabše kot na primer lani. Na Tour de l’Ainu ga je brez težav premagal Primož Roglič, Kriterija Dauphine pa prav zaradi težav s hrbtom ni dokončal.

Mladi zvezdnik je danes naznanil, da zaključuje s sezono, čeprav je v koledarju še kar nekaj dirk, na katerih bi lahko dokazoval svojo kvaliteto. Za podobno potezo se je v teh dneh odločil tudi Tadej Pogačar, ki si bo vzel nekaj počitka, nato pa se posvetil pripravam na novo sezono.

Vuelta pripadla Froomu, ob sebi bo imel še Carapaza

Ob predčasnem odstopu Bernala s Toura so se začela pojavljati namigovanja, da bi Kolumbijec sezono lahko reševal na Vuelti. Ineos je sicer pred sezono mesto kapetana tam namenil Chrisu Froomu, a Britanec je v ekipi že na pol prečrtan, saj po sezoni odhaja.

Ineos je sedaj objavil, da bodo vseeno še zadnjič na Grand Touru vlogo kapetana namenili Froomu, ki bo naskakoval svojo tretjo zmago na španskem krogu. Na Britančeva ramena tako pada breme reševanja Ineosove sezone, ki je ena najslabših v zadnjih letih.

Poleg Frooma bo v Španijo potoval še Richard Carapaz, ki je letos že nastopil na Dirki po Franciji. Ekvadorec bo na Vuelti zavzel vlogo drugega kapetana, a bi ob slabi formi Frooma postal prva violina moštva. Carapaz je že lani dokazal, da lahko zmaga tritedensko dirko. Giro d’Italia je osvojil »na skrivaj«, v Italijo je prišel brez namena zmage, a splet okoliščin in dobrih voženj mu je prinesel prvi Grand Tour v karieri. Nekaj podobnega bo verjetno skušal narediti tudi na Vuelti, a karavana je sedaj veliko bolj pozorna na predstave 27-letnika.