Bernal se otepa vloge edinega kapetana in poudarja, da je dirka še dolga

Ineos Grenadiers so na Vuelto prišli s tremi kapetani, a že na samem uvodu se je pokazalo, da bosta resno lahko konkurirala le dva kolesarja. Egan Bernal sotekmovalca Richarda Carapaza sicer še ne želi prečrtati, saj je dirka še dolga in se zaostanek lahko nadoknadi.

Tretja etapa je bila za Richarda Carapaza zelo slaba. Na Picon Blancu je zaostal za minuto, nato pa v cilju prejel še časovni pribitek. V skupnem seštevku je zdrsnil močno navzdol, zaradi česar so ga mnogi že odpisali iz boja za zmago, vendar njegov klubski kolega Egan Bernal še verjame vanj.

Bernal je na dirko prišel kot glavni tekmec Primoža Rogliča, praktično vsi ga vidijo kot prvega moža moštva, a sam se te vloge še ne želi posluževati. V ekipi še vedno upajo na trojni napad na Rogliča, a Richard Carapaz in Adam Yates počasi drsita po lestvici navzdol.

»Nisem edini kapetan. Richard ni izgubil veliko časa. Smo pri koncu sezone, to je Vuelta in vse se še lahko zgodi. Prav tako je zelo vroče in zaradi tega so nekateri utrujeni, trasa pa tudi ni najlažja,« je v cilju 4. etape povedal Bernal.

Zmagovalec letošnjega Gira upa, da bosta njegova klubska kolega ostala blizu vrha vse do odločilnih etap, kjer bodo lahko nato s številčno premočjo napadli Rogliča. Če bosta Yates in Carapaz še vedno blizu, bo morala Jumbo-Visma pokrivati vse napade, zaradi česar bo Roglič prej osamljen.

Egan Bernal je najbolje postavljeni član britanskega moštva. (vir: twitter)

»Več kot nas je visoko v skupnem seštevku, bolje bo,« priznava Bernal, ki za Slovencem trenutno zaostaja 27 sekund. Njegova največja skrb je zaključni kronometer, kjer ve, da bo zopet izgubil veliko časa, zato je treba delo opraviti že prej.

Ena izmed priložnosti za napad pred prihodom v gore so zagotovo vetrovne etape, ki potekajo preko odprtih predelov Španije. Enega takih bomo videli na 5. etapi, a napovedan je le šibek veter, ki resne škode v glavnini ne more povzročiti.

Ineos Grenadiers vedo, da bodo vse ekipe pozorne na nevarnost vetra. Tudi Bernal poudarja, da se za tovrsten napad težko dogovoriš že na avtobusu pred etapo, saj se moraš odzvati na trenutne razmere, ki jih občutiš šele na kolesu.

»Ne rečeš, napasti moram tukaj ali tam. Gre bolj za občutek, ki ga dobiš. A vsaka ekipa bo opozorjena, kdaj mora biti na preži.«

Kolumbijski mladenič, ki je po tretji etapi prevzel belo majico najboljšega mladega kolesarja, je pred Vuelto priznal, da je njegov glavni cilj v prihodnje zmaga na španskem krogu. Z njo bi dopolnil trojček zmag na vseh Grand Tourih.

A letos ne ve, če je v dovolj dobri formi, da lahko premaga Rogliča. Vse od Dirke po Italiji ni tekmoval prav veliko, vmes pa se je boril tudi s Covidom, ki je še dodatno spremenil njegovo sezono.

»Razpoloženje je dobro, noge prav tako. Po Giru sem imel Covid, zato ne vem, ali sem 100-odstoten. Na dirki skušam uživati, ne vem, ali jo lahko osvojim, a na vsaki etapi se bom potrudil. Kar se bo zgodilo, se bo. Vesel bom že, če bom imel dobre občutke.«

Prejšnji članekFabio Jakobsen najhitrejši v kaotičnem zaključku, rdeča majica na tleh
Naslednji članekPozabljeni Thibaut Pinot: »Še vedno imam nekaj ponosa in samozavesti«