Belgijci ugotavljajo, kdo je bolj kompleten kolesar – Roglič ali Van Aert?

Že dolgo ni več dvomov, da Primož Roglič lahko zmaguje tudi na enodnevnih dirkah. Letos se je podpisal pod dve in še enkrat več potrdil svojo vsestranskost. Belgijce sedaj zanima, ali je celo bolj kompleten od pregovorno najbolj kompletnega kolesarja v glavnini Wouta van Aerta.

Pretekli konec tedna je Primož Roglič spregovoril z belgijskim časnikom Het Nieuwsblad. V obsežnem intervjuju se je dotaknil pritiskov, ki so jim s strani domače javnosti podvrženi belgijski kolesarji in priznal, da se mu Wout van Aert včasih celo smili.

Velik del pogovora se je vrtel okoli belgijskih kolesarjev in Rogličevega odnosa do njih. V moštvu namreč dirka z enim največjih zvezdnikov iz zibelke kolesarstva, zato dogajanje okoli Wouta van Aerta lahko spremlja povsem od blizu.

Beseda je nanesla tudi na vsestranskost Rogliča, saj je le nekaj dni prej osvojil Dirko po Emiliji in Milano-Torino. Tako je zmagi na Grand Touru in olimpijskemu zlatu v kronometru dodal še enodnevni preizkušnji. Novinar ga je vprašal, ali sta z Van Aertom kdaj ugotavljala, kdo je bolj kompleten kolesar.

»Ne. Morda bi nekoč morala,« je v smehu odgovoril Slovenec. »On je tako dobra oseba. Z veseljem tekmujem z njim v ekipi. Da odgovorim na vprašanje: mislim, da je on bolj vsestranski kolesar.«

»Wout je tudi v ciklokrosu med najboljšimi, medtem ko jaz tega še nikoli nisem vozil. Morda bi moral nekoč poskusiti,« je še v šali dodal Roglič.

Slovenci bi v boben vsestranskih kolesarjev lahko dodali še enega predstavnika. Tritedensko dirko in enodnevne preizkušnje je v letošnji sezoni osvojil tudi Tadej Pogačar. Za nameček je mladenič v preteklosti dirkal tudi na ciklokrosaških preizkušnjah, a to je že zgodba za kdaj drugič.

Dvojec že dve leti skupaj lovi zmago na Dirki po Franciji. V izbrani osmerici bosta zagotovo tudi v letu 2022. (vir: twitter)

Roglič je v intervjuju spregovoril tudi o vplivu trenerja Marca Lambertsa, ki prav tako prihaja iz Belgije. Poudaril je, da je prav on eden ključnih razlogov za njegov prehod k enodnevnim dirkam.

»Zagotovo je igral veliko vlogo pri mojih zmagah. Sicer sem že dolgo vedel, da lahko na njih zmagujem, a problem z enodnevnimi preizkušnjami je ta, da so tako specifične. Nekajkrat moraš dirkati na njih, da ugotoviš, kaj je potrebno narediti za zmago.«

Za konec je delil še zanimivo zgodbo iz obdobja letošnje olimpijade. Po razočaranju na cestni dirki je Lamberts Rogliču svetoval, naj se odpove nastopu na vožnji na čas, saj se je bal, da bi se poškodba poslabšala. Na srečo ga 31-letnik ni poslušal in si je privozil olimpijsko zlato.

Prejšnji članekMarion Rousse imenovana za direktorico ženske Dirke po Franciji
Naslednji članekPogačar si želi majice svetovnega prvaka, spogleduje se tudi z Girom