Bauhaus dobil prvo etapo Dirke po Poljski, Mohorič odličen deveti

CHELM, POLAND - AUGUST 09: Phil Bauhaus of Germany and Team Bahrain Victorious celebrates at finish line as stage winner during the 78th Tour de Pologne 2021, Stage 1 a 216km stage from Lublin to Chełm 212m / @Tour_de_Pologne / #TDP2021 / #UCIWT / on August 09, 2021 in Chelm, Poland. (Photo by Bas Czerwinski/Getty Images)

V Lublinu se danes začenja 78. Dirka po Poljski, ki vsako leto postreže z močno konkurenco. Današnjo etapo je dobil nemec Phil Bauhaus, edini Slovenec Matej Mohorič je bil deveti.

Na štartu sicer ni branilca zmage Remca Evenepoela (Deceuninck Quick-Step), ki bo v prihodnjih dneh na Dirki po Danski združil moči z Markom Cavendishem. A tudi ob odsotnosti lanskega zmagovalca, bo letos na dirki veliko močnih imen.

V ekipi Deceuninck Quick-Step so pripeljali odlično Evenepoelovo menjavo, Joao Almeida bo branil zmago ekipe. Portugalec, ki bo v prihodnji sezoni oblekel dres ekipe UAE Team Emirates, je letos Dirko po Italji končal na šestem mestu. Med favoriti za skupno zmago so tu še Gianni Moscon in njegov moštveni kolega Tao Geoghegan Hart (Ineos), pa George Bennett (Jumbo Visma), Einer Rubio (Movistar), Jai Hindley (DSM), Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) in člana ekipe UAE Emirates, Diego Ulissi in Alessandro Covi. Za dober skupni rezultat se lahko borita tudi Dylan Teuns in naš junak Matej Mohorič, oba člana ekipe Bahrain Victorious.

Almeida je eden večjih favoritov v skupni razvrstitvi

Na dirki je tudi veliko šprinterjev. Tu so Alvaro Hodeg (Deceuninck Quick-Step), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) in Owain Doull za Ineos. Zraven so tudi Biniam Ghirmay (Intermarche Wanty), David Dekker (Jumbo Visma), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Kaden Groves (BikeExchange) ter morda celo največje šprinersko ime na dirki, Fernando Gaviria (UAE Emirates).

Etape so vse prej kot lahke. Današnja se je že kvalificirala kot hribovita, tudi cilj je bil na manjšem vzpončku. Druga etapa je zelo težka, cilj je na kratkem, a zelo strmem vzponu do Przemysla. Dobro bi lahko vozil tudi Matej Mohorič. Tretja etapa je prva prava šprinterska etapa, ki je sicer v prvem delu zelo hribovita, a v drugem delu je bolj ravninska, zato bodo najboljši šprinterji verjetno prišli v cilj skupaj. Četrta etapa je morda celo najtežja, z dvema kar težkima klancoma v zadnjih tridesetih kilometrih. Tu se bodo udarili najboljši hribolazci na dirki. Tudi peta etapa ne bo lahka, v zadnjih petdesetih kilometrih je veliko težkih klančkov, ponovno teren za Mohoriča? Šesta etapa je kronometer, ki bo dokončno odločil skupno razvrstitev. Za konec je tu sedma etapa, ki bo postregla s sprintom glavnine.

Na dirki smo imeli tri ubežnike, Michal Paluta (Poland), Sean Bennett (Quebeka NextHash) in Yevgeniy Fedorov (Astana Premier Tech) si niso pridobili večje prednosti. Matej Mohorič si je na letečem cilju pridobil dve bonifikacijski sekundi.

V cilju smo bili priča skupinskemu šprintu. Mohorič je opravil odlično delo za kapetana Bauhausa, ki je šprint začel kot vodilni. Vodstva do cilja ni izgubil. Nemec je na koncu slavil pred Alvarom Josejem Hodegom in Hugom Hoffsteterjem. Mohorič je na koncu osvojil deveto mesto.

V skupni razvrstitvi sedaj Bauhaus vodi štiri sekunde pred Hodegom in Fedorovom. Matej Mohorič sedaj zaseda skupno šesto mesto, zaostaja osem sekund. Mohorič velja tudi za favorita v skupni razvrstitvi. V današnji etapi je sicer odstopil odlični šprinter Pascal Ackermann.

Prejšnji članekUrška Žigart izgublja najboljšo sotekmovalko
Naslednji članekJan Tratnik bo debitiral na Dirki po Španiji