Avstralski Strava umetnik izrisal Nevermindovega dojenčka

Nirvana v teh dneh praznuje 30-letnico izida kultnega albuma Nevermind. Avstralski rokerski in kolesarski navdušenec je sklenil, da dogodek počasti s poustvaritvijo slike z naslovnice na platformi Strava.

Nirvanin Nevermind velja za enega najbolj kultnih albumov vseh časov. Poleg številnih uspešnic, ki so luč sveta ugledale prav na tem albumu, je slavo požela tudi njegova naslovnica. Goli dojenček v vodi, ki lovi dolar je s časom postal sinonim ameriške rokovske zasedbe.

Nevermind je 24. septembra praznoval 30-letnico izida in številni glasbeni navdušenci so dogodek počastili na najrazličnejše načine. Za enega najbolj izvirnih je zagotovo poskrbel Avstralec Pete Stokes. V Adelaidu in njegovi okolici je namreč v osmih urah prevozil 150 kilometrov, ob tem pa s pomočjo GPS-a izrisal Nirvaninega dojenčka.

Z umetniškim delom se je poklonil 30.letnici izida Neverminda. (vir: instagram)

Avstralec je s svojim umetniškim delom požel ogromno zanimanja svetovnih medijev. V intervjujih je razkril, zakaj se je odločil za projekt.

»Ko je izšel, je bil to eden najboljših albumov, kar velja še danes. Med vožnjo sem ga poslušal, vsaka pesem mi je prinesla veliko lepih spominov

»Album je izšel, ko sem bil v srednji šoli. Star sem bil okoli 14 let in to so leta, ko se oblikuje tvoja ljubezen do glasbe,« je še dodal.

Avstralec je priznal, da albumske naslovnice tokrat ni poustvaril prvič. Obeležil je že njegovo 10., 20. in 25. obletnico, a vselej je to počel v bazenu.

Za Stokesa to ni bil prvi umetniški projekt na Stravi. V preteklosti je na ulicah Adelaida ustvarjal že večkrat, med drugim se je poklonil tudi 48-letnici izida Pink Floydovega The Dark Side of the Moon in 250. obletnici rojstva skladatelja Ludwiga van Beethovna.

Vse kreacije pa niso glasbeno navdahnjene, izrisal je že volka, zmaja, dinozavra in v čast tedna moškega zdravja tudi moško spolovilo.

»Tu in tam naredim nekaj slik. Manjše so po navadi dolge 30-40 kilometrov, za enkrat pa še nisem prešel 200 kilometrov,« je povedal Stokes, ki je tudi razkril, kako mu uspe narediti tako natančne slike.

»Vzamem sliko in jo nalepim preko mape. Nato skušam čim bolj natančno izbrati ceste, ki se stikajo s črtami slike. Sledi le še kolesarjenje po trasi.«

Prejšnji članekPogačar si je zaželel Colnagov ‘led in ogenj’
Naslednji članekPogačar zopet na vrhu, Slovenija najbolje zastopana država v prvi deseterici