Aleksandr Vlasov se je z dobrimi predstavami v pretekli sezoni pojavil na radarju Ineos Grenadiersov. Rusa obstoječa pogodba z Astano veže še eno leto, a britansko moštvo bi ga v svoje vrste rado zvabilo že prej in se tako izognilo boju s preostalimi ekipami.

Po koncu pretekle sezone je izgledalo, da je odhod Vlasova le še vprašanje časa. Finančna sredstva, ki jih Kazahstan vlaga v kolesarsko moštvo, so bila močno okrnjena, ekipo je zapustil Miguel Angel Lopez in vse je kazalo, da bo Astana morala vstopiti v obdobje prenove.

Nato se je krivulja začela obračati navzgor. Prišel je novi imenski sponzor Premier Tech, finančna prihodnost je bila zagotovljena, govorice o prestopu Vlasova pa so počasi zamrle.

Vlasov si je lani privozil tri zmage. (vir: twitter)

Pri Astani upajo, da bodo 24-letnika uspeli zadržati v moštvu še nekaj let. V letošnji sezoni mu bodo namenili večjo vlogo. Vsaj na eni izmed tritedenskih dirk se bo preizkusil kot kapetan, v ekipi pa so mu že obljubili močno podporo, s katero bo lahko napadal mesto na stopničkah.  

»Osebno menim, da je za Aleksandra najbolje, da ostane z nami,« je v intervjuju za Wielerflits povedala direktorica moštva Yana Seel.

»Še vedno je mlad in na začetku kariere. Pred kratkim se je poročil in zasebno življenje mu trenutno pomeni zelo veliko. Aleksandr je zelo sposoben in pameten kolesar,« je svojega varovanca pohvalila Seelova.

»Zelo dobro se razvija, ne le na športnem področju. Kot mlad kolesar nas navdušuje tudi na organizacijskem področju. Aleksandr odgovornost jemlje zelo resno.«

Ruski mladenič v Astani na mestu kapetana nima velike konkurence. Po odhodu Lopeza je edini resni tekmec v moštvu ostal Jakob Fuglsang, ki šteje že 35 pomladi. Prihodnost moštva je tako lahko v rokah Vlasova, a le, če si bo Rus tega želel.

Na drugi strani so vrste Ineosa veliko bolj zasičene. Že tako kvalitetni zasedbi kolesarjev za Grand Toure so se letos pridružili še Daniel Martinez, Richie Porte, Adam Yates, Laurens De Plus in Tom Pidcock.

Vlasov agent Giuseppe Acquadro, ki zastopa tudi Egana Bernala in Andreya Amadorja, je v preteklost svojim kolesarjem že urejal predčasne prekinitve pogodb in selitev v novo moštvo. Prav Bernalu je leta 2017 prekinil pogodbo z Androni Giocattoli – Sidermecom in mu uredil prestop k Ineosu, lani pa je na enak način k britanskemu moštvu spravil še tedaj Movistarjevega Andreyja Amadorja.