ASO rahlo spremenil tlakovano 5. etapo Dirke po Franciji

Deset dni pred začetkom Dirke po Franciji so organizatorji ASO naznanili, da bodo rahlo spremenili traso pete etape. Tlakovani odseki, ki bodo najbolj atraktiven del prvega tedna, ostajajo vključeni, a bo eden izmed njih prevožen v nasprotni smeri kot prvotno načrtovano.

Vse bližje in bližje smo osrednjemu dogodku kolesarske sezone. Kolesarska javnost že nestrpno pričakuje Dirko po Franciji, njeni organizatorji podjetje ASO pa opravlja še zadnje oglede trase.

Na eni najbolj zanimivih etap letošnje dirke so odkrili potencialno nevarnost, zato so sprejeli nekaj sprememb v trasi in tako zaščitili kolesarje. V lanski sezoni so zaradi nevarne trase v prvem tednu prejeli ogromno kritik, zato letos počnejo vse kar lahko, da bo trasa varna.

Pred časom je bilo v kilometrih pred vstopom na prvi tlakovani odsek pete etape dodano ogromno cestnega pohištva. To vselej predstavlja določeno mero nevarnosti, ta pa se še poveča, kadar kolesarji vozijo ‘na polno’ in se borijo za ugoden položaj.

Prav pred vstopom na tlakovce se pričakujejo visoke hitrosti in oster boj za položaj na čelu skupine. Francozi so ugotovili, da bi cestno pohištvo v tem primeru predstavljalo preveliko nevarnost, zato so sklenili, da bo prvi odsek prevožen v nasprotni smeri. Na ta način se bodo kolesarji z ovirami spopadli po prehodu tlakovcev, ko bo skupina močno razpotegnjena in hitrosti precej manjše.

Ovire so bile dodane z željo po izboljšanju cestne varnosti, a predstavljajo nevarnost za kolesarsko karavano, ki bo zagotovo tam vozila z visoko hitrostjo,” je pomisleke in razlog za spremembo trase pojasnil Thierry Gouvenou, odgovorni član odbora za traso Dirke po Franciji.

Popravek trase za seboj potegne tudi nekaj drugih sprememb. Peta etapa bo tako 3,3 kilometra daljša kot je bila sprva načrtovana, skupna dolžina bo znašala 153,7 kilometra. Veseli pa nas dejstvo, da sprememba na tlakovane odseke ne vpliva, še vedno jih bomo videli kar enajst v skupni dolžini 19,4 kilometra.

Tlakovane odseke sta si v preteklosti že ogledala tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar. Prvi se je udeležil dirke, ki je vodila preko omenjenih odsekov, Pogačar pa jih je spoznal na enem izmed treningov.

Prejšnji članekJan Tratnik odhaja na Dirko po Franciji
Naslednji članekZeeman: Seveda bo Wout pomagal Primožu in Jonasu, a bo tudi obratno