Annemiek van Vleuten tri dni po olimpijskem zlatu osvojila še klasiko San Sebastian

Nizozemska zvezdnica Annemiek van Vleuten je prvič v karieri osvojila prestižno klasiko San Sebastian. Še pred tremi dnevi je tekmovala v Tokiu in v vožnji na čas osvojila zlato medlajo, tokrat pa se je kljub zmedenemu bioritmu zaradi zamika ure najbolje znašla na severu Španije.

Annemiek van Vleuten (Movistar) je znova dokazala, zakaj je ena najboljših kolesark vseh časov. Z zasedbo Movistarja je ves dan nadzirala dirko in na koncu uspešno nadgradila delo ekipe. V cilj je po napadu od daleč prišla osamljena, česar smo od nje že vajeni.

V beg se je danes podala šesterica kolesark, ki je v ospredju vztrajala dolgo, a bila 13 kilometrov pred ciljem le ujeta, z izjemo Audrey Cordon-Ragot (Trek-Segafredo), ki je z napadom skušala podaljšati beg.

Le nekaj trenutkov po tem, ko je bila glavnina spet skupaj, je udarila Van Vleutenova. Devet kilometrov do cilja je glavnino pustila za seboj in tekmice je do cilja niso več videle. Na zadnjem vzponu je prehitela še preostalo preživelo ubežnico in na poti do zmage ji ni stala več nobena.

V cilj je prišla 36 sekund pred Američanko Ruth Winder (Trek-Segafredo), ki je v zaključku prav tako napadala in se sama podala v lov za pobeglo Nizozemko. V šprintu za tretje mesto je sodelovala manjša skupinica, najmočnejša pa je bila Tatiana Guderzo (Ale BTC Ljubljana).

Zmagovalka za zmago prejme txapelo – tradicionalno pokrivalo Baskije. (vir: twitter)

»Moja prva txapela, končno,« je v cilju povedala Annemiek van Vleuten, ki je za zmago prejela tradicionalno baskovsko pokrivalo, ki ga vselej prejme najhitrejši na kolesarskih dirkah v Baskiji.

»Druga sem bila na dirki Emakumeen Bira in bila nekoliko ljubosumna na zmagovalkino txapelo. Rada tekmujem tu, Baskija mi je všeč.«

»Neverjetna zmaga za Movistar. Zmagati je vedno lepo, a to nas je doseglo vseh šest skupaj. Zelo sem ponosna na ekipo, bile so profesionalne. Po vzponu smo prišle skupaj in začele narekovati tempo. Bila je težka dirka, saj so vse dirkale dobro, dež pa je vse skupaj še otežil. Zaradi zamika ure sem bila nekoliko bolj utrujena, nisem veliko spala, zato je bilo še posebej težko,« je še dodala.

Na dirki so nastopile tudi tri Slovenke. Najbolje se je odrezala Urša Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je zasedla 14. mesto, Špela Kern (Massi-Tactic) je bila 35., Urška Žigart (BikeExchange) pa še mesto nižje.

Prejšnji članekLefevere ostro nad psihično šibke kolesarje, tokrat na tapeti tudi Jan Tratnik
Naslednji članekMatej Mohorič do drugega mesta na klasiki San Sebastian