Amstel Gold Race Kwiatkowskemu, dva Slovenca med petnajsterico

O zmagovalcu Amstel Gold Raca so še drugo leto zapored odločali milimetri. Tokrat so se ti nasmehnili Michaelu Kwiatkowskemu, ki je za las ugnal Benoita Cosnefroya.

Po 254 kilometrih dirkanja se je najbolj smejalo Michaelu Kwiatkowskemu (Ineos Grenadiers), čeprav je bila zmaga prvotno že dodeljena Benoitu Cosnefroyu (AG2R Citroen). A fotofiniš je nekaj minut kasneje razkril, da je bil vseeno hitrejši Poljak, ki se veseli še svoje druge zmage na pivovarski klasiki.

Francosko-poljska naveza se je iz skupine favoritov oddaljila po prehodu vzpona Cauberg, ko je bilo do cilja še 30 kilometrov. Privoziti sta si uspela udobno prednost, ki so jo zasledovalci začeli topiti prepozno in v zadnji kilometer sta prišla povsem sama.

V ozadju je oster tempo navijal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), a tudi njegov trud ni mogel skupine pripeljati do vodilne dvojice.

Cosnefroy je v zadnje metre prišel v slabšem položaju, saj je moral narekovati tempo in tako trošiti moči. Kot prvi je tudi začel s šprintom, na katerega je Kwiatkowski takoj odgovoril in začel se je boj za zmago.

Tik pred ciljno črto sta oba “vrgla” kolo preko nje, a nihče ni vedel, kdo je zmagovalec. Kar nekaj časa sta se spogledovala in preko radijske zveze skušala dobiti informacije, a teh ni in ni bilo.

Sprva je bil za zmagovalca razglašen Cosnefroy, Kwiatkowskega pa je zajela žalost. A le nekaj minut kasneje se je razpoloženje spremenilo, saj je fotofiniš razkril, da je prvi v cilj zapeljal Poljak.

Bilo je zmedeno. Najprej sem bil zelo slabe volje, saj mi je bila pomembna le zmaga,” je povedal Kwiatkowski.

Mislim, da sem si dokazal, da moram biti potrpežljiv in da zmaga slej kot prej pride. Zame je bilo zelo težko, sploh začetek sezone, ko je družina zbolela in nisem bil zmožen trenirati. Vse dirke sem zamaknil, koledar je bil obrnjen na glavo in zelo težko se mi je bilo vrniti. A sedaj sem tu.”

Slovenski dvojec med petnajsterico

Na dirki so nastopili tudi trije Slovenci. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je predčasno končal s svojim nastopom, medtem ko sta Matej Mohorič in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) dirkala dobro.

Tratnik, ki ima za seboj najboljšo pomlad v karieri, je držal tempo zasledovalne skupine, a so mu tik pred ciljem pošle moči in v cilj je zapeljal osamljen, tik za skupino, ki se je borila za mesta od četrtega dalje. Slovenec je zasedel 12. mesto z zaostankom 29 sekund.

Več kot minuto kasneje je v cilj zapeljal še Matej Mohorič. Z zaostankom 1:42 je prišel do 13. mesta in poskrbel, da imamo v najboljši petnajsterici kar dva predstavnika.

Prejšnji članekDani Martinez zmagovalec Dirke po Baskiji, Izagirre dobil etapo, Roglič pomočnik v ekipi
Naslednji članekPrimož Roglič: “Na kolesu se moram spet počutiti dobro”