Alpecin-Fenix bo spremenil ime in zaprosil za World Tour licenco

Po dveh letih zmagovanja v razredu ProTour je belgijska zasedba Alpecin-Fenix le sklenila, da skuša stopiti stopničko višje. Zaprosila je za licenco World Tour, napredovanje pa bo delno financiralo tudi podjetje Deceuninck, ki bo prevzel mesto imenskega sponzorja.

Alpecin-Fenix že zadnja tri leta dokazuje, da je moštvo vredno najvišjega nivoja tekmovanja. V svojih vrstah imajo zvezdnike, kot so Mathieu van der Poel, Tim Merlier in Jasper Philipsen, ki osvajajo etape na Grand Tourih in se podpisujejo podnajvečje enodnevne klasike.

Po dolgem čakanju so tokrat le napovedali, da imajo dovolj življenja na ProTour nivoju in bi se radi pomerili med velikimi fanti. Za licenco bodo zaprosili že letos, podeljena pa jim bi bila za prihajajočo sezono.

To vidimo kot logičen razvoj v naši rasti,” je povedal direktor moštva Philip Roodhooft, ki poudarja, da tudi lovljenje prvega mesta v ProTouru, ki prinaša povabilo na vse največje dirke, ni lahka naloga.

“Ni preprosto vsako leto zmagati točkovanje ProTour. Sedaj smo bili dvakrat najboljši, a to prinaša dodaten pritisk.”

“Pred dvema letoma se nam je že ponudila priložnost za WorldTour licenco, saj je propadel CCC, a takrat še nismo bili pripravljeni. Želeli smo rasti organsko. Kakorkoli, sedaj smo sedma ekipa glede na točke minulih dveh let. Zdi se nam, da je čas pravi.”

Ob velikem premiku, ki se zdi, da bo brez težav uspešno opravljen, belgijsko zasedbo čaka še ena sprememba. Julija bodo namreč spremenili ime in se v prihodnje predstavljali kot Alpecin-Deceuninck.

Deceuninck se je moštvu na mestu sponzorja pridružil pred letošnjo sezono, potem ko jim je poteklo sodelovanje s Quick Step-Alpha Vinylom. V prihodnje bodo torej v moštvo vložili še več denarja in z mesta imenskega sponzorja izrinili podjetje Fenix.

S prestopom belgijske ekipe stopničko višje pa bi se še dodatno zaostril boj za preostanek med elito. Po letošnji sezoni bo najboljših 18 moštev izpolnjevalo pogoje za prejetje licence World Tour, ostale ekipe pa bodo izpadle iz svetovne serije. V boj so vključene tudi ProTour ekipe, izmed aktualnih članic WorldToura pa sta v največji nevarnosti ekipi Lotto Soudal in Israel-Premier Tech.

Prejšnji članekVIDEO: Narobe ocenil zavoj in zletel s ceste
Naslednji članekRoglič v Španiji, Pogačar v Franciji – oba s pogledom že obrnjenim proti Touru