Skoraj pol leta po incidentu, ki ga je gledalka na Dirki po Franciji povzročila s kartonastim transparentom, je zgodba dobila zaključek. Zaradi povzročitve hudega padca ji je bila naložena kazen v višini 1200 evrov.

Najbolj znamenit dogodek z letošnje Dirke po Franciji se je zgodil že v prvi etapi. Neprevidna gledalka je z napisom stopila na cesto in se s hrbtom obrnila proti glavnini. Tony Martin, ki je vozil na robu glavnine, se ni mogel izogniti trku in je padel, s seboj pa na tla spravil še velik del preostale glavnine.

Gledalka je nato zbežala s prizorišča, a se kasneje predala policiji. Vse od takrat poteka sodna drama, saj so sprva številne organizacije napovedale tožbo in zahtevale celo zaporno kazen. Kasneje so se strasti pomirile, organizatorji dirke so povedali, da tožbe ne bodo vložili, medtem ko je združenje kolesarjev vložilo tožbo za simboličen 1 evro.

Sodišče v Brestu je naposled le prišlo do razsodbe. Gledalka se je izognila zaporni kazni, a bo morala za svoje dejanje vseeno plačati. Naložena ji je bila kazen v višini 1200 evrov, še dodatnih 500 evrov bo morala plačati Združenju francoskih kolesarjev in 1 evro Mednarodnemu združenju kolesarjev.

31-letna Francozinja je bila spoznana za krivo “ogrožanja ostalih oseb” in “povzročitve nenamernih poškodb”.

Največjo dirko v koledarju sta zaradi dotične nesreče morala zapustiti Jasha Sütterlin in Marc Soler. Na tleh se je tedaj znašel tudi Primož Roglič, a za njegov odstop je bil kriv padec nekaj dni kasneje.

Gledalka, ki naj bi imela po besedah odvetnika tudi nekaj zdravstvenih težav, je priznala, da je storila ‘nekaj neumnega’.