Alex Aranburu je s samostojnim napadom 10 kilometrov pred ciljem uspel presenetiti konkurente in si privozil zasluženo zmago. Tadej Pogačar je v zaključku prišel do tretjega mesta in štirih bonifikacijskih sekund. Majica vodilnega je še vedno varno na ramenih Primoža Rogliča.

Drugi dan Dirke po Baskiji je prinesel napeto končnico, ki jo je dodatno začinilo mokro cestišče. Zadnji vzpon dneva so v ospredju začeli redki preživeli ubežniki, ki jim je za ovratnik dihala manjša skupina favoritov, del katere sta bila tudi Primož Roglič (jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Prvi pravi napadi so se začeli že nekaj kilometrov pod vrhom vzpona, ko je v družbi Davida Gauduja (Groupama-FDJ) napadel Pogačar. Prav tedaj je v ozadju na spolzkem cestišču zdrsnilo Richardu Carapazu (Ineos Grenadiers), ki je za seboj nekoliko zadržal preostalo skupino in ubežni dvojici se je odprla manjša prednost.

Gaudu in Pogačar sta v begu zdržala tri kilometre, nato pa je Michael Woods skoraj lastnoročno zasledovalno skupino pripeljal do slovensko-francoske naveze. Naslednji je napadel Max Schachmann (Bora-hansgrohe) in napadu je nemudoma sledil tudi Roglič. Pridružila sta se jima še Sergio Higuita (Ef Education-Nippo) in Brandon McNulty (UAE Emirates), zaradi katerega napadu ni sledil Pogačar.

Četverica je skupaj prišla preko vrha vzpona, nato pa se spusta lotila zelo rezervirano in tako zasledovalcem omogočila, da so jih ujeli. Skupina je nato nekaj časa vozila skupaj, deset kilometrov do cilja pa je napadel Alex Aranburu (Astana-Premier Tech). Španec je ustvaril nekaj metrov razlike, v ozadju pa pravega lova ni bilo.

V dolini je Aranburu svojo prednost še povečeval, najvišja je znašala že 40 sekund. Bolj ali manj je bilo jasno, da danes njegova zmaga ni ogrožena in na obrazu 25-letnika se je počasi že začel risati nasmešek.

V cilj je zapeljal petnajst sekund pred zasledovalci, ki so se nato spopadli za preostali dve mesti, ki sta še prinašali bonifikacijske sekunde. Omar Fraile (Astana-Premier Tech) je poskrbel za dvojno zmago kazahstanskega moštva, tretje mesto in štiri bonifikacijske sekunde pa je dosegel Tadej Pogačar.

Primož Roglič je v cilj prišel skupaj s skupino favoritov in zasedel šesto mesto. V skupnem seštevku še naprej vodi. Njegov najbližji zasledovalec je sedaj Aranburu, ki zaostaja 5 sekund, še eno več pa ima na svojem računu McNulty. Pogačar je pridobil eno mesto in je sedaj četrti z zaostankom 24 sekund.

Veliki poraženec današnjega dneva je postal Richard Carapaz, ki je ob padcu izgubil stik s čelom dirke in si do cilja nabral velik zaostanek. Ciljno črto je prečkal skoraj dve minuti za zmagovalcem in se tako že izločil iz boja za skupno zmago.