Julian Alaphilippe je ponovil vajo izpred leta dni in se ponovno veseli naslova svetovnega prvaka. Slovenci so od dirke pričakovali veliko, a so v zaključku Mateju Mohoriču žal pošle moči in zasedel je 14. mestu.

Po slabih šestih urah dirkanja se je še drugo leto zapored najbolj smejalo Julianu Alaphilippu (Francija). Francoz je podobno kot lani napadel 17 kilometrov do cilja in se odpeljal vsem konkurentom. Kljub želji in sodelovanju med zasledovalci 29-letnika niso več uspeli ujeti.

Letošnje svetovno prvenstvo je postreglo z eno najzanimivejših dirk v zgodovini boja za mavrično majico. Prvi resni napadi med favoriti so se začeli že 180 kilometrov pred ciljem, ko so napadli Benoit Cosnefroy (Francija), Remco Evenepoel (Belgija) in Magnus Cort (Danska).

Trojici se je nato pridružila večja skupina, v kateri sta bila tudi Primož Roglič in Jan Tratnik (oba Slovenija). Glavnina si je nabrala celo minuto zaostanka, a ga nato začela topiti na krilih Italijanov, ki so poskrbeli, da je bila celotna skupina 130 kilometrov pred ciljem zopet skupaj.

Bega tedaj ni bilo več in sledili so si številni poskusi napadov. Večkrat se je odcepila večja skupina kolesarjev, ki je vsebovala tudi favorite, a vselej so preostale reprezentance poskrbele, da so bili ubežniki ujeti.

Šestdeset kilometrov pred ciljem pa smo le videli odločilno trganje glavnine. Julian Alaphilippe je ob pomoči Cosnefroya pridobil nekaj metrov prednosti, ki so jih nemudoma zakrpali vsi favoriti. V ospredju se je tako oblikovala močna skupinica vseh glavnih pretendentov za zmago, med njimi je bil tudi Matej Mohorič (Slovenija).

Večina najmočnejših reprezentanc je imela v ospredju svojega predstavnika, zato se je v ozadju lov povsem ustavil in člani vodilne skupine so dojeli, da se bodo danes sami udarili za naslov.

Sledilo je nekaj kilometrov zatišja, nato pa je zopet udaril Alaphilippe. Francoz je bil neutruden, poskušal je na vsaki grbini, a bil vselej ujet. Sedemnajst kilometrov do cilja je poskusil ponovno, tokrat pa mu ni uspel slediti nihče več.

Skupina se je povsem raztrgala, žal je odpadel tudi Mohorič. Francoz si je hitro privozil 15 sekund prednost, v ozadju pa prave sloge in moči ni bilo več. Sicer so se Jasper Stuyven (Belgija), Michael Valgren (Danska), Dylan van Baarle (Nizozemska) in Neilson Powless (ZDA) skušali preseliti na čelo dirke, a Alaphilippe je bil danes premočen.

V cilj je Francoz pripeljal 32 sekund pred zasledovalno četverico, ki se je nato udarila za preostali odličji. Najhitrejši je bil Van Baarle, ki se veseli srebra, tretje mesto pa je pripadlo Valgrenu. Stuyven je zasedel četrto mesto, kar pomeni, da Belgijci z domačega svetovnega prvenstva odhajajo praznih rok.

Mohorič je bil večji del dirke dobro skrit v glavnini, v zaključku pa je moral poskusiti sam. (vir: twitter)

Slovenska četa je danes dirkala dobro, taktično so se odlično vključevali v pobege in tako skrbeli, da je Mohorič lahko hranil moči. Žal na koncu ni zdržal tempa najboljših in se je moral zadovoljiti s 14. mestom.

Ogromno dela je opravil Jan Tratnik, ki pa na koncu dirke ni dokončal. Dolgo je v vodilni skupini zdržal tudi Luka Mezgec, ki mu je nekaj metrov zmanjkalo, da bi se vmešal v zaključni pobeg z Mohoričem.

Jan Polanc je danes dobro odigral pomočniško vlogo in zdelo se je, da bi v zaključku lahko še pripomogel k narekovanju tempa, a zaradi Mohoriča v ospredju tega ni smel početi. Enako je veljalo tudi za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta bila zelo aktivna, a danes prednost prepustila Mohoriču.