Afera Lopez buri duhove kolesarskega sveta

Miguel Angel Lopez je dan pred koncem Vuelte izgubil mesto na stopničkah. A bolj kot nekaj slabša forma, ki ga je stala dobre uvrstitve, v javnosti odmeva početje Kolumbijca po izpadu iz skupine favoritov.

Movistar je imel do predzadnje etape izvrstno Vuelto. Med prvo trojico so imeli dva svoja kolesarja, podpisali pa so se tudi pod etapno zmago. Po letih težav in neposrečenih dirk se je španski zasedbi končno nasmehnilo nekaj sreče. A vse kaže, da si bomo gledalci njihovo Dirko po Španiji zapomnili po aferi Lopez.

Miguel Angel Lopez (Movistar) je 60 kilometrov do cilja, ko je Adam Yates (Ineos Grenadiers) dvignil tempo, zašel v težave in ni mogel slediti preostali skupinici favoritov, v kateri sta bila tudi Enric Mas (Movistar) in Lopezov glavni tekmec za tretje mesto Jack Haig (Bahrain Victorious).

Izmed favoritov je ob Lopezu ostal tudi Egan Bernal (Ineos Grenadiers), a nobeden od njiju ni bil pripravljen ali pa ni mogel dvigniti tempa in se preseliti k ostalim tekmecem. Zaostanek je tako rasel in Lopez je kmalu virtualno zdrsnil z zmagovalnega odra.

Drama se je tedaj šele začela. Kolumbijec je nekaj časa zdržal ob Bernalu, nato pa začel drseti v ozadje. Kamere so tedaj že bile bolj v ospredju, zato posnetki o dogajanju okoli Lopeza niso bili na voljo, a časovni zaostanki so nakazovali, da počasi izgublja tudi stik z Bernalom.

Proti koncu etape je bilo preko novinarjev na dirki sporočeno, da je Lopez zaključil z nastopi na dirki in sedel v klubski avtomobil. Športni direktor Patxi Vila ga je nekaj časa še skušal prepričati v nadaljevanje, a Lopez je sredi pogovora na telefonu sedel v avtomobil in končal dirko.

V ekipi je zavladala zmeda, sotekmovalci niso vedeli, kaj se dogaja, tudi športni direktorji v drugem avtomobilu naj bi tavali v temi in španski časnik Marca je razkril, da pri Movistarju nekaj časa celo niso vedeli, kje je njihov kolesar.

Lopez naj ne bi imel fizičnih težav, pač pa je bil odstop le posledica frustracij in jeze. Pri Movistarju za zdaj še niso uradno komentirali dogodka, zato ni jasno, ali je Kolumbijec morda s strani moštva prejel navodila, da mora ostati v ozadju in ga je to razjezilo. To je sicer malo verjetno, a prav tako se zdi manj verjetno, da bi le slab dan izkušenega Lopeza spravil v tak obup.

Kot že rečeno, so Lopezovi sotekmovalci o dogajanju izvedeli šele tik pred koncem etape, nekateri pa celo šele v cilju. Nihče pravzaprav ne zna pojasniti, kaj se je zgodilo, saj resnico najverjetneje ve le Lopez.

»Nisem videl, kaj se je zgodilo,« je po etapi povedal Jose Joaquin Rojas. »Ko sem prišel do skupine z Lopezom, sem mislil, da so vsi skupaj, a nato sem ga skušal potegniti nazaj do stopničk. Nisem vedel, da je odstopil, dokler mi niso povedali preko radia. Če sem iskren, sem bil zelo presenečen. Vsak se na tovrstne situacije odzove drugače. Vemo, da je velik šampion, a potrebno bo analizirati stanje in ugotoviti, s čim je imel težave

Enric Mas je novico izvedel šele v cilju, ko mu je za odstop Lopeza povedal eden izmed novinarjev. Pričakovano je bil presenečen.

»Nič ne vem o tem. A četudi je Lopez zapustil dirko, smo lahko veseli s tem, kar smo danes dosegli. Upam, da smo s tem potrdili stopničke

Čeprav pri Movistarju za zdaj še molčijo, pa lahko pričakujemo, da bomo kmalu dobili tudi uradno izjavo z njihovih vrst. Zanimivo bo spremljati, kako se bo zgodba razpletla in če je resnično prišlo do trenj znotraj ekipe.

Lopez ima s španskim moštvom sicer pogodbo sklenjeno do konca leta 2023.

Prejšnji članekIznajdljivi Champussin do uspeha kariere; izgubljeni Lopez poskrbel za dramo
Naslednji članekDIRKA PO ŠPANIJI: Štartni časi vožnje na čas 21. etape