Addy Engels: Jumbo-Visma v zadnjem tednu ne sme dirkati le obrambno

Primož Roglič je pred zadnjim tednom Dirke po Španiji v dobrem položaju, a športni direktor Addy Engels poudarja, da je treba spoštovati kolesarja, ki sta v skupnem seštevku pred njim.

Primož Roglič bo moral na poti do tretje zaporedne zmage na Vuelti v zadnjem tednu nadomestiti eno minuto in 36 sekund. Mnogi strokovnjaki so mnenja, da razliko lahko nadoknadi zgolj na zaključnem kronometru, a v ekipi ne želijo ničesar prepuščati naključju.

Čeprav je Roglič eden glavnih, če ne celo glavni favorit za zmago na 21. etapi, pa je zanašanje zgolj na eno etapo precej tvegana taktika. V vožnji na čas lahko pridobi veliko napram Oddu Christianu Eikingu in Guillaumeju Martinu, a vseeno bo skušal že prej nekoliko stopiti zaostanek in si tako povečati možnosti za uspeh.

Addy Engels, športni direktor Jumbo-Visme, je bil na novinarski konferenci vprašan, če bi ekipa podpisala, da bi Roglič v Santiago de Compostelo prišel s trenutnim zaostankom. Nizozemec je prepričan, da to nikakor ne bi bil ugoden položaj za ekipo in da bodo že v gorah skušali močno stopiti zaostanek.

»Ne, nikakor ne bi podpisal, da bi v takem položaju prišli v Santiago. Najprej moramo priti nekoliko bližje.«

»Ko pogledamo fante, ki so za Primožem, začenši z Enricom Masom, je razlika udobna, čeprav nikoli ne moreš biti prepričan, saj je tretji teden prinesel že zelo čudne zgodbe.«

»Ne smemo pa pozabiti na fanta, ki sta spredaj. Pred nami je nekaj težkih dni in morda bosta Martin in Eiking izgubila čas. A morda bo potrebno dirkati agresivno, da se ju znebimo.«

Vročina, ki kolesarje pesti že celo dirko, bo vztrajala še nekaj dni. Prvi dež se pričakuje šele v sredo, ko bo karavana zavila v gore. (vir: twitter)

Pričakujemo lahko, da bo Jumbo-Visma v gorah navila tempo in močno pritiskala na Eikinga in Martina. Glede na besede Engelsa si v moštvu želijo, da bi Roglič rdečo majico oblekel že dan pred zaključkom ali pa po 20. etapi zaostajal le za nekaj sekund.

Da je napad najboljša obramba, je že stara modrost, a njena resničnost ni vprašljiva. Jumbo-Visma bo v gorah tempo navijala tudi zaradi bojazni, da bi se jim izza hrbta prikradel kateri izmed tekmecev. Miguel Angel Lopez in Enric Mas sta že napovedala, da bosta z izmeničnimi napadi skušala streti Slovenca, podobno taktiko pa bosta obrala tudi Egan Bernal in Adam Yates, ki počasi dvigata formo.

»Že pred dnevi sem povedal, da ekipe kot je Ineos s kolesarjema kova Bernal in Yates ne smeš nikoli odpisati. V zadnjih tednih Grand Tourov smo že videli nore predstave. Nihče si ni mislil, da bo Chris Froome osvojil Giro pred tremi leti. Ne smemo jih podcenjevati. Še vedno je dolga pot do cilja.«

Primož Roglič bo moral biti pozoren tudi na tekmece iz ozadja. (vir: twitter)

Zadnji teden prinaša tri gorske etape, pri čemer bosta odločilni predvsem tisti v sredo in četrtek. Primož Roglič bo moral biti po njima že precej bližje rdeči majici.

Slovenski as je v drugem tednu pokazal, da je najmočnejši na dirki, čeprav si večje prednosti ni privozil. Kar dvakrat se je tudi znašel na tleh, a po besedah Engelsa sta padca že preteklost in na Rogliču večjih posledic nista pustila. V gorah tako lahko pričakujemo, da bo Roglič pripravljen 100-odstotno in se bo približal vrhu razpredelnice.

Prejšnji članekPogačar: »Veliko je še dirk, na katerih nisem nastopil. Rad poskušam nove stvari.«
Naslednji članekPrimož Roglič presenečen nad pomanjkanjem napadov